"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
riigikogu valimised Pealinna küsimus erakondadele: Kas Mupo peaks saama rohkem õigusi, et tegeleda paremini ka näiteks liikluse reguleerimisega? (2)
03. märts 2023
Foto Ilja Matusihis

Oma nägemuse esitavad Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart Keskerakonnast, volikogu Isamaa fraktsiooni esimees Karl Sander Kase, EKRE esimees Martin Helme, erakonna Eestimaa Rohelised aseesimees Timur Sagitov ning volikogu esimees Jevgeni Ossinovski Sotsiaaldemokraatlikust Erakonnast.

Keskerakond, Mihhail Kõlvart

Tallinna Munitsipaalpolitsei Ameti korrakaitseüksus võiks saada lisaõigusi. Praegu peab munitsipaalpolitsei ka iga väiksema rikkumise peale kohale kutsuma politsei, sest Mupo ametnikel puudub õigus kasutada vahetut sundi ehk füüsilist jõudu. Politseil aga puudub ressurss iga pisirikkumise peale reageerida. Mupole kui korrakaitseametnikele lisavolituste andmine tähendaks leevendust ka politsei töömahule.

Lisaks tuleks Mupole anda õigusi liikluse reguleerimiseks. Eeskätt käib jutt järelevalve teostamisest kõnni- ja rattateedel peatunud autode üle. Lisaks saaks amet tegeleda muude väiksemate rikkumistega, nagu sissesõitu keelava märgi eiramine ning ühistranspordiradade kasutamine erasõidukite poolt.

Sotsiaaldemokraadid, Jevgeni Ossinovski

Sotsiaaldemokraadid toetavad täiendavate menetlusõiguste andmist kohaliku omavalitsuse järelevalveametnikele.

Rohelised, Timur Sagitov

Ei peaks saama õigusi juurde. Pigem on tööjaotuse ja korralduse küsimus, kuidas liikluskindlustus või  turvafirmad oma osa nende pakutavast teenusest paremini ära teeks. Küsimus on järelevalves ja õigusselguses. 

Isamaa, Karl Sander Kase

Kohalik omavalitsus tegelegu ennekõike nende asjadega, mis on seaduses neile ette nähtud. Õiguskantsleri seisukoht 2017. aastal oli, et Mupole ei peaks õigusi juurde andma ning erinevalt Mupost on politseil olemas vajalikud kogemused ja toimiv sisekontroll.

Veel 2019. aastal tegi Tallinna linnvalitsus ettepaneku, et korrakaitseametniku tasemeõppe läbinud Mupo ametnik võiks vajaduse korral kasutada vahetut sundi ja erivahenditena käeraudu, gaasirelva ja löögirelva. Selgitused puudutasid valdavalt bussijäneseid ja ööelu.

Tallinn on üritanud aasta-aastalt astuda samme selle nimel, et varasemaid etteheiteid välistada. Panustatud on nii väljaõppesse kui ka koolitustesse – justkui oleks vaja Mupole nui neljaks jõu kasutamise õigus hankida. Kui linnajuhid näeksid sama palju vaeva linnaruumi kujundamise ja linnakeskkonda investeerimisega, ei peaks jõu kasutamise õigust arutamagi.

EKRE, Martin Helme

Seda võib kaaluda, kuid tingimata peab siinjuures arvestama, et korrakaitse on väga vastutusrikas töö ning sellisel juhul peavad olema väga kindlad nõuded töötajatele ning väga korralikult välja arendatud sisekontroll ja järelevalve.

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

MuPo
3. märts 2023 22:40
on lihtsalt väljendades kunagise Heakorra eeskirjade kontrollija ja ühiselu reeglitest kinnipidamise järelevalve, menetlusõigusega. Seejärel on ta vajadusel politseile täiendavaks abijõuks kui tekib vajadus. Teised juhud lahendab politsei. EnsV ajal - oleks nad nimega, rahvamalev ja nüüd siis on palgaline. Politseil on olemas abipolitsei ja vana nimega olid sama õigusega -mittekoosseisulised miilitsatöötajad. ................................ Kui midagi soovitakse teha, on võimalus- et MuPo ametnikud peavad astuma abipolitseinikeks ja siis tekivad neil õigused muid ülesandeid täita. Siinkohal on muidugi teine lugu - kas politseipensionäridest kolonelid või kaptenid , tahavad olla abipolitseiniku statuudis:) soojalt kohalt , muutudes siis tavakodanikeks , eks kogu mäng ole selles, peab siis äkki loobuma oma varasest sooduspensionist?
Tõdemus
4. märts 2023 08:40
Õigus, olen alati öelnud, et nn. MUPO näol on tegemist lihtsalt parkimis- ja piletikontrolliga ning sõna "politsei" kasutamine on kõige selle juures lihtsalt otseselt eksitav. Munitsipaalpolitseid selle sõna õiges tähenduses võime näha näiteks USA-s kus see tähendab lihtsalt kohaliku omavalitsuse poolt finantseeritud ja seetõttu ka esmajärjekorras viimase poolt antud korrakaitseülesandeid täitvat, kuid muus osas täiesti tavalist politseiüksust koos kõigi sellest tulenevate õiguste jms. mis võimaldab aga samas kohalikul omavalitsusel politseid vajadusel kohalikest huvidest ja eripäradest tulenevalt paindlikumalt kasutada, kui see ehk otsese üleriikliku alluvuse korral võimalik oleks ja mistõttu on ka selle juht tavaliselt kohalike poolt valitav ja vaid viimaste ees otseselt vastutav ja nii tavaliselt rohkem ka mures nende heaolu ja turvalisuse pärast.