"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Lahkunud on Eesti Rahvusballeti kauaaegne esisolist, imeliste rollide looja ja erakordse pühendumusega lavaisiksus Anatoli Arhangelski (1)
05. märts 2023
Kuvatõmmis

Reede õhtul suri Eesti Rahvusballeti pikaaegne esitantsija Anatoli Arhangelski. 

Arhangelski haigestus 2021. aastal haruldasse prioonhaigusesse. Teda raviti Itaalias Udine haiglas ja rasket diagnoosi arvesse võttes tehti seal kõik, mis võimalik. Anatoli Arhangelski suri 3. märtsi õhtul Udine haiglas.  

Anatoli Arhangelski oli alates 1996. aastast kuni haigestumiseni Eesti Rahvusballeti solist ja esitantsija. 2022. aastal pälvis ta Valgetähe neljanda klassi teenetemärgi. 

Eesti Balletiliit avaldab sügavat kaastunnet Anatoli perele ja lähedastele. 

​​​​​
Ennast aastatepikkuse tipptasemel tööga publiku südamesse kirjutanud andekas tantsija lõpetas 1996. aastal Tallinna Balletikooli (erialaõppejõud Ago Herkül) ning asus samal aastal balletiartistina tööle ooperi- ja balletiteatrisse Estonia, kus juba 2003. aastal tõusis solisti staatusesse.

2012. aastal pälvis Arhangelski ERGO tantsupreemia ning 2013. aastal pärjati ta Eesti teatri aastaauhinnaga Amedeo Modigliani rolli eest balletis „Modigliani – neetud kunstnik“, Eisensteini rolli eest balletis „Rosalinde“ ning Lescaut’ ja Vangivalvuri rollide eest balletis „Manon“. 2022. aastal tunnustas vabariigi president Anatoli Arhangelskit Valgetähe IV klassi teenetemärgiga.

Tema meeldejäävamate rollide hulka kuuluvad Amedeo Modigliani (Aints/Edur „Modigliani – neetud kunstnik“), Stanley Kowalski (Salem/Meckler/Ochoa „Tramm nimega Iha“), Othello (Pärt/Kesler „Othello“), Coppelius (Delibes/Bigonzetti „Coppélia“), Onegin ja Gremin (Tšaikovski/Cranko „Onegin“), Espada (Minkus/Härm „Don Quijote“), Lescaut (Massenet/MacMillan „Manon“), Golaud (Schönberg/Härm „Pelléas ja Mélisande“), Surma käskjalg (Mahler/MacMillan „Laul maast“), Gabriel von Eisenstein (Strauss/Hynd „Rosalinde“), Karenin (Šostakovitš/Kesler „Anna Karenina“), Peremees ja Kurat (Tubin/Kesler „Kratt“), Paris ja Tybalt (Prokofjev/Härm/Edur „Romeo ja Julia“), Prints ja Rothbart (Tšaikovski/Härm „Luikede järv“), Prints ja Drosselmeier (Tšaikovski/Murdmaa/Stevenson „Pähklipureja“), Peeter I (Aints/Edur „Katariina I“), Bryaxis (Ravel/Murdmaa „Daphnis ja Chloë“), Sõber (Kallos/Murdmaa „Pulmareis“), Jaamavaht ja II vaatuse duett (Štšedrin/Smoriginas „Anna Karenina“), Enea Lomurno ja Ulysses Bohnam (Schiavoni/Cannito „Cassandra“), Noormees (Stravinski/Egerhazi „Tulilind“), Inglise ohvitser (Sibelius/Vàmos „Shannon Rose“), Metsnik (Adam/Skeaping „Giselle“), Must Ingel (Tšaikovski/Balanchine „Serenaad“).

Eesti Rahvusballeti juht Linnar Looris: „Anatoli oli hinnatud partner ja solist ning tänu temale sündis meie laval nii rahvusvaheliste kui meie enda koreograafide käe all hulgaliselt meeldejäävaid rolle. Mälestan ja igatsen Anatolit kui head sõpra, erakordset tantsijat ning südamlikku kolleegi. 

Kallis Anatoli, saatku Sind taevastel lavadel suur edu!“

Sügav kaastunne Anatoli Arhangelski lähedastele.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

.
8. märts 2023 12:37
Kohutavaid haiguseid eksisteerib!