"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Kammerorkestri ja MUBA solistid annavad Tallinna Muusika- ja Balletikoolis ühiskontserti (0)
07. märts 2023
Dirigent Andres Kaljuste. Foto: Kaupo Kikkas

Varakevad tuleb MUBAsse koos Tallinna Kammerorkestri ja MUBA solistidega ühine kontsert „MUBA virtuoosid“, mis toimub 9. märtsil Tallinna Muusika- ja Balletikoolis Suures saalis algusega kell 18.00.

Juba üle viieteistkümne aasta publikut rõõmustanud kontserdisari sai alguse Tallinna Muusikakeskkoolist, selle idee on olnud pakkuda noortele väljapaistvatele interpreetidele võimalust esineda Eesti tipporkestri ja suurepäraste dirigentidega, nagu Mihhail Gerts, Risto Joost, Mikk Murdvee, Kaspar Mänd, Taavi Kull, Vello Pähn, Lauri Sirp ja Andres Kaljuste.

Tallinna Kammerorkestri ees soleerivad MUBA solistid Eerik Bahovski (trompet), Stefan Ilves (klaver), Tristan Ilves (tšello), Aada Karp (klaver), Marta Meibaum (viiul), Joonas Neumann (saksofon), Juuli Adelaide Ojasalu (viiul), Anna Pelageja Petrov (viiul), Jaagup Piirsalu (tšello), Pärtel Põldvee (klarnet), Irene Reinman (tšello), Miina Roost (kontrabass), Mia Sepp (viiul), Katariina Tammemägi (viiul), Anna Katarina Tralla (viiul), Helene Vihermäe (viiul), Egle Villems (tšello), Alfons Väljamäe (laul), duod Rahel Hollman ja Maria Säkki (viiulid), Triin Alender ja Miia Ruubel (viiulid).

Kontserti dirigeerib Andres Kaljuste, kes on MUBA klassikasuuna loovjuht ning tuntud kui ka interpreet ja dirigent.

Kavas on Bach, Bottesini, Haydn, Pärt, Glass, Vivaldi, Schröter jt.

Piletid 8€/5€ https://fienta.com/et/muba-virtuoosid-ja-tallinna-kammerorkester
Kontsert on vaheajaga ja kestab u 2 tundi ja 30 minutit.

Interpreetidest:

Mitmekülgne muusik Andres Kaljuste on publikule tuttav nii dirigendi-, viiuli- kui ka vioolamängijana. Ta on hiljuti avatud Tallinna Muusika- ja Balletikooli klassikalise muusika loovjuht ning käesolevast hooajast Elleri Sinfonietta dirigent.
Andrese muusikutee ning instrumendiõpingud said alguse Aino Riikjärve viiuliklassis ning jätkusid pärast Tallinna Muusikakeskkooli lõpetamist Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias, Stockholmis Kuninglikus Muusikakõrgkoolis ning Berliinis Hanns Eisleri Muusikakõrgkoolis. Õpingutele järgnesid kogemusterikkad hooajad instrumentalistina mitmete Euroopa tipporkestrite ridades, sh Londoni Filharmoonia orkester, Kuninglik Filharmooniaorkester, Berliini Raadio sümfooniaorkester ja Rootsi Raadio sümfooniaorkester.

Andres Kaljuste õppis dirigeerimist Sibeliuse Akadeemias, olles samaaegselt Helsingi Filharmoonikute vioolarühma kontsertmeister. Dirigendina on ta teinud koostööd mitmete orkestritega, sh Helsingi Filharmoonikud, Tampere Filharmoonikud, Odense Sümfooniaorkester, ERSO, Rahvusooper Estonia, Lahti Sinfonia, Oulu Sinfonia, Aarhusi Sümfoonikud, Tallinna Kammerorkester, Keski-Pohjanmaa Kammerorkester jpt.

Eelnevalt on Andres töötanud Stockholmi Lilla Akademieni viiuli- ning vioola õppejõuna, orkestrite dirigendi ning instrumentaalansamblite juhendajana. Samuti on ta olnud Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia sümfooniaorkestri dirigent, keelpilliõpingute lektor ning kammermuusika õppejõud.

Tallinna Kammerorkestri (TKO) asutas 1993. aastal dirigent Tõnu Kaljuste. Kolme aastakümne jooksul on orkestrist kujunenud üks Eesti esinduskollektiive, kes on oodatud esineja kontserdilavadel nii Euroopas kui ka mujal maailmas. TKO on äratanud tähelepanu oma kunstiliselt terviklike kavade, stiilitundliku musitseerimise ja kõrgetasemelise interpretatsioonikunstiga. Orkestri tuumiku moodustavad hinnatud keelpillimängijad, kes astuvad regulaarselt üles ka solisti ja kammermuusikuna. Tallinna Kammerorkestri kauaaegne koostööpartner on olnud Eesti Filharmoonia Kammerkoor – ühised esinemised ja salvestused on toonud mõlemale kollektiivile rahvusvahelist tuntust ja tunnustust.

1993. aastal salvestati nimekale plaadifirmale ECM Tõnu Kaljuste käe all Arvo Pärdi autoriplaat „Te Deum”, mis pälvis kõrgeid hinnanguid maailma juhtivatelt muusikakriitikutelt ning püsis kuid plaadiedetabelite esikümnes. ECMi märgi alt on ilmunud veel Pärdi autoriplaadid „Litany”, „In principio” ja „Adam’s Lament”, samuti salvestised Erkki-Sven Tüüri, Tõnu Kõrvitsa, Heino Elleri jt. muusikaga. Lisaks on salvestatud muusikat plaadifirmadele BIS, Ondine, Alba Records, Carus Verlag jt.
Esimese peadirigendi Tõnu Kaljuste käe all tegutses orkester aastatel 1993–1995 ning 1996–2001. Lisaks temale on orkestri peadirigendid olnud veel Juha Kangas ja Risto Joost. Alates 2019 aasta septembrist on TKO peadirigendiks taas Tõnu Kaljuste.

TKO on esinenud paljudel mainekatel muusikafestivalidel ja kontserdireisid on orkestri viinud USAsse, Kanadasse, Jaapanisse, Hiinasse, Brasiiliasse, Argentiinasse, Mehhikosse ja enamikesse Euroopa riikidesse. Euroopa nimekamate kontserdisaalide kõrval on üles astutud ka New Yorgis Carnegie Hallis ning Pekingi Keelatud Linna kontserdisaalis.

2013. aastal pälvis Tallinna Kammerorkester Eesti Muusikanõukogu interpretatsioonipreemia.
TKO on kaastegev Arvo Pärdi autoriplaadil „Adam’s Lament”, mis tõi dirigent Tõnu Kaljustele 2014. aastal Grammy.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.