"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD JA VIDEO Vanalinnas restaureeriti 15. sajandist pärit maja, mis kuulus omal ajal tuntud mööblitöösturi perele (0)
07. märts 2023

Suur-Karja 12 maja oli kunagi kaks eraldi hoonet. Need olid keskaegsed majad, kus esimesel korrusel elati, aga ülemistel korrustel hoiti kaupa. Nüüd on hoone seest läbinud põhjaliku uuenduskuuri.

Vaata galeriid (65)

„Siin on algselt olnud hiliskeskaegses gooti stiilis linnakodaniku maja, säilinud on ka üks gooti portaal. 19. sajandil on need ehitatud üheks hooneks. Hooned on kuulunud Lutheri perekonnale, kes pani aluse kuulsale mööblitööstusele Tallinnas. Kinnistu saatus on olnud kurb – 1944 märtsipommitamise ööl hooned põlesid,“ jutustas ajaloolane Jaak Juske.

Keskajal asus maja üsna Karja värava kõrval. Karja värav sai oma nimetuse sellest, et päeval aeti kariloomad linnast välja karjamaale ja õhtuks jälle tagasi. Keskaegse maja varemed ehitati pärast märtsipommitamist uuesti üles. Pärast Eesti taasiseseisvumist jäi aga hoone tühjaks ja lagunes.

Pärast põhjalikku renoveerimist on majas 16 uhket korterit. Esimesele korrusele on plaanitud ruumid restoranile.

„Eksponeeritud on väikesed huvitavad asjad nagu näiteks tellis, kus on peal jäljed,“ viitas Uus Maa al Mare juhatuse liige Maksim Morgunov.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.