"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vseviov ÜRO kõrgetasemelisel kohtumisel New Yorgis: peame leidma võimalusi suurendada soolist võrdsust (0)
07. märts 2023
Foto: Pixabay

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Hanna Vseviov ning soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Christian Veske osalevad sel nädalal koos delegatsiooniga kõrgetasemelisel naiste staatuse teemalisel kohtumisel ÜROs. Tänavuse kohtumise peateemad on innovatsioon, tehnoloogia ja haridus digiajastul.

Sotsiaalala asekantsleri Hanna Vseviovi sõnul on Eesti edu digiriigina maailmas tuntud ja tunnustatud. “Oleme paberivaba asjaajamise, e-valimiste korraldamise kui ka tehnoloogia ja IT-hariduse väga hea taseme poolest tuntud terves maailmas ning on väga tervitatav, et ka teised organisatsiooni liikmesriigid meie headest praktikatest ja elukorraldusest huvitatud on,” lisas Vseviov.

Vseviovi sõnul on digiriigi tõelise edu lahutamatu osa on see, et keegi ei jää nendest arengutest maha. “Peame leidma võimalusi, kuidas üha digitaalsemaks muutuvas maailmas suurendada soolist võrdsust ning võimestada naisi ja tüdrukuid.”

Rohkem tüdrukuid ja naisi tehnoloogia haridusse

IKT valdkonna eriala lõpetajate seas on naiste osakaal 30%, IKT spetsialistide seas 23% ja start-up’ide asutajate seas 17%. “Oleme viimastel aastatel palju tähelepanu pööranud sellele, kuidas tuua rohkem tüdrukuid ja naisi IKT ja tehnoloogia haridusse ning hea meel on selle üle, et lisaks riigile on ka era- ja kolmas sektor olnud siin aktiivsed suunanäitajad – näiteks Unicorn Squad’i tüdrukute robootikaringide ning kood/Jõhvi kooli asutajad on seadnud üheks selgeks eesmärgiks naiste osakaalu suurendamine IKT spetsialistide seas,” lausus Vseviov.

Soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Christian Veske sõnul näitavad kaasaegsed tehnoloogiad meile teravamalt kätte ühiskonna kitsaskohad nagu näiteks soopõhine diskrimineerimine, ahistamine ja vägivald. „Need on ühiskonnas alati, sageli märkamatult, olemas olnud, kuid küberruum lisab neile anonüümsuse ja laiendab nende piire“, ütles Veske.

Tehnoloogia saab pöörata naiste kasuks

„Samal ajal loob tehnoloogia meile võimaluse mõista soopõhise, eelkõige naistevastase, vägivalla ulatust ja pakub ohvritele turvalisemaid viise oma olukorrast teatamiseks. Koostöö, asjakohane õigusraamistik ja ennetustöö on lähiaastatel võtmetegevused, mis lubavad loota, et meil õnnestub probleemiga tulemuslikult tegeleda“, lisas Veske.

Naiste Staatuse Komitee on globaalne valitsusvaheline organisatsioon, mis on pühendunud soolise võrdõiguslikkuse edendamisele ja naiste õigustele. Lisaks sotsiaalvaldkonna asekantsler Hanna Vseviovile ning soolise võrdõiguslikkuse ja võrdse kohtlemise volinik Christian Veskele kuuluvad Eesti delegatsiooni soolise võrdõiguslikkuse poliitika juht Lee Maripuu ja nõunik Eva Liina Kliiman. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.