"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video ja Galerii Niguliste muuseumis saab liftiga tõusta torni ja taevakorrusele (0)
12. märts 2023
Albert Truuväärt

Laupäeval avati Eesti Kunstimuuseumi filiaali Niguliste muuseumi uus klaaslift ja taevakorrus kirikutornis. Pärast ligi aasta kestnud rekonstrueerimistöid saavad külastajad näha keskaegset kirikutorni. Läbi kolme korruse kulgev lift viib taevakorrusele, kust avaneb vaade nelja ilmakaarde – Tallinna linnale ja lahele. 

 
Rekonstrueerimistööd tõid muutusi ka muuseumi püsiekspositsioonis. Uuendusena avatakse Väikese kabeli teisel korrusel uus näitusepind ehk galerii. Külastajatele avatakse ka vanad trepikäigud, mida mööda ülespoole tõustes saab vaadata keskaegse torni arhitektuuri ja kirikukelladele pühendatud väljapanekut.

Vaata galeriid (88)

Niguliste kirikutorni renoveerimine ja liftiehitus, Väikese kabeli lisakorrus, hoone välimuse värskendus ja uute tehnosüsteemide paigaldamine sai Eesti Kunstimuuseumi peadirektori Sirje Helme sõnul alguse abstraktsest mõttest sõita liftiga üles torni ja vaadata alla linnale.

Oli nii häid kui halbu üllatusi

„Sellest mõttest kasvas välja mahukas renoveerimisprojekt, sest torni seisukord oli keerukam, kui keegi oskas arvata. Nagu ikka ajalooliste hoonete puhul, tuli renoveerimise käigus ette palju olukordi, mis nõudsid kiiret reageerimist ja nutikaid lahendusi. Ehitusprotsess oli heade ja halbade üllatuste jada. Tulemus on aga suurepärane: oleme saanud kordatehtud ja hästi funktsioneeriva hoone, mis on kaasaegne ja turvaline kodu Eesti kõige hinnalisemale keskaegse kunsti kogule,“ ütles Helme.

Väikese kabeli teise korruse uues galeriis eksponeeritakse Eesti Kunstimuuseumi keskaegsete puuskulptuuride ja retaablite kogu. Ajalooliselt paiknesid väikeses kabelis koguduserõdud, mis hävisid Teises maailmasõjas. Rõdude säilinud konstruktsiooniavad leidsid kasutamist uue galerii loomisel. Väikese kabeli arhitektuurilahendus valmis KOKO arhitektide Liis Lindvere ja Silvia Ränna koostöös.

Parem ligipääsetavus

Renoveerimistööde käigus on parandatud Niguliste muuseumi ligipääsetavust erivajadustega inimestele. Lisaks klaasliftile, mis viib torni kõigile korrustele, on paigaldatud juhtteed vaegnägijatele ja loodud taktiilne majaplaan, mis aitab külastajatel ruumis hõlpsamalt orienteeruda.

„Nii suuri kui ka väikseid muuseumisõpru ootab Niguliste kiriku suuremõõtmeline kombatav mudel, mille abil saab hoonet paremini tundma õppida. Samuti on külastajatel võimalus kuulata Niguliste muuseumi tähtteose, Lübecki meistri Bernt Notke „Surmatantsu“ juures selle kirjeldustõlget eesti keeles ning maali tekstilindil toodud dialoogi Surma ja tegelaste vahel viies keeles. Nende uuendustega soovime pakkuda elamusi kõigile muuseumisõpradele,“ kommenteeris Niguliste muuseumi direktor Tarmo Saaret.

Niguliste muuseumi renoveerimis- ja arendustööd rahastas Eesti Kunstimuuseum. Lifti ja taevakorruse arhitektuurse lahenduse ja kujunduse autorid on KOKO arhitektid, ehitas OÜ Tarrest LT.

Uuenenud püsiekspositsiooni meeskonda kuulusid Merike Kurisoo, Kerttu Palginõmm, Villu Plink ja Tarmo Saaret.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.