"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Õiguskantsler Madise: eesti keel on eestluse ankur (0)
14. märts 2023
Ülle Madise Foto Mats Õun

Õiguskantsler Ülle Madise sõnul peab eesti keel jääma hariduse, teaduse ja kultuuri keeleks ning on eestluse ankur ja riikluse üks alustala.

„Eesti keel ühendab me rahva põlvkondi ja teeb üksteisest arusaamise võimalikuks. Eesti keel on eestluse ankur ja me riikluse üks alustala. Põhiseadus ütleb nii. Küll veidi teiste sõnadega, aga mõte on sama,” kirjutas Madise sotsiaalmeedias.

„Seetõttu ei saa leppida millegagi, mis võiks taandada eesti keele üleilmakeele kohalikuks murrakuks. Kuni põhiseaduse järgi on eesti keel Eesti ainus riigikeel, peab säilima ka eesti kirjakeele norm: sõnadel peavad olema kokkulepitud tähendused, lausetes kokkulepitud sõnajärg ning koolis tuleb vaeva näha, et kõik kirjakeele selgeks saaksid. Seejuures ei saa ega või kirjakeele norm pärssida ei loomingut ega keelemängu, suhtlusjulgust ega keele elujõudu. Vastupidi!,” märkis Madise.

Emakeelepäeval võiks õiguskantsleri sõnul sellele mõelda ja teha Vikerraadio e-etteütlust. „Avada mõni eesti kirjaniku romaan või luuleraamat. Õhtul pereringis veeta aega mõne keelemänguga. Nalja saab ja on kasulik pealegi. Praegusel pingeid täis ajal leidkem oma keelest üles eelkõige lahked ja sõbralikud sõnad. Neid jätkub. Need kuluvad ära meile kõigile, ka neile, kes Eestisse pakku pääsenud. Ka neile, kes õige ja vale, hea ja kurja vahel tasakaalupunkti otsivad,” kirjutas Madise.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.