"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
säästev liikumine Kõlvart: Üle-eestiline tasuta ühistransport oleks eeskujuks ka teistele riikidele. Tallinlased kasutavad ühistransporti üha rohkem (1)
15. märts 2023
Foto: Ilja Matusihis

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart avaldas tänasel linnavalitsuse pressikonverentsil kahetsust, et tasuta ühistranspordi teema on taas politiseeritud. „Mina olen seda usku, et tasuta ühistranspordi kontseptsioon on end õigustanud,“ lausus ta. „Meil oleks tegelikult õige seda kontseptsiooni laiendada üle Eesti. Ma arvan, et see oleks väga hea eeskuju ka teistele riikidele.“

Kõlvart rõhutas, et jutt ei ole ainult tasuta ühistranspordi roheaspektist. „Kindlasti mängib tasuta ühistranspordi puhul suurt rolli ka sotsiaalne aspekt ja viimased numbrid seda näitavad,“ märkis ta. „Isegi kui me võrdleme viimaseid andmeid jaanuarist 2023 jaanuariga 2022, siis sõitude arv on kasvanud 33-34 protsenti. Peame arvestama ka sellega, et 2022. aasta võrreldes 2021. aastaga on sõitude arv kasvanud umbes 25 protsenti. Eelmisel aastal üldine sõitude arv oli 96,3 miljonit ja me näeme, et see jätkuvalt kasvab.“

„Loomulikult on siin tugev sotsiaalne aspekt, me teame, mis on mootorikütuse hinnad ja teame, et paljude inimeste praegune majandusseis ei ole kõige parem,“ jätkas linnapea. „Paljude puhul on see ka teadlik valik. Inimeste teadlikkus ja vastutus peegeldab arusaama, et inimesed on võtnud rohekontseptsiooni omaks. Olen kindel, et isegi need inimesed, kellele majandusseis lubab omada autot, teadlikult valivad ühistranspordi ja tasuta ühistransport loomulikult seda soodustab.“

Kõlvart rõhutas ka, et ühistranspordist rääkides pole selle tasu ainus võtmeküsimus. „Vaja on uusi veeremeid ja tegeleda liiniküsimustega,“ ütles ta. „Seda on ka linnaruumis näha – tulevad uued trammid, bussid, ka elektribussid. See prioriteet ka rohepealinna kontekstis.“

„Ka eelmisel aastal oli juttu, et energiakriisi raames ei ole mõistlik tasuta ühistranspordiga jätkata,“ meenutas linnapea. „Minu vastus on, et on küll ja seda näitavad ka numbrid. Loodame, et riik ei hakka meid karistama selle eest, et meil on tasuta ühistransport.“

Kõlvart märkis, et jutt käib eelkõige linna poolt makstava toetuse täiendavast riigi poolsest maksustamisest. „See toetus mida me linna ühistranspordi firmale maksame, seda käibemaksuga maksustada – see ei oleks adekvaatne,“ toonitas ta. „Täna me tagame tasuta ühistranspordi kontseptsiooniga vähemalt kahe prioriteedi täitmist – sotsiaalset ja roheaspekti. Ideaalis meid võiks toetada, aga seda ma ei oota, ootame et täiendavalt ei maksustata.“

Tallinna linna teenindab 80 ühistranspordiliini (72 bussi-, neli trammi- ja neli trolliliini). Liine teenindavad tööpäeva tiputundidel 441 bussi, 47 trammi ja 32 trolli. Praeguse seisuga on linna bussipargis kasutuses 545 bussi, millest 350 on gaasi- ja 44 hübriidbussid. Tramme on kasutuses 65 ja trolle 44.

Tallinna 2023. aasta linnaeelarves on liiniveoks planeeritud esialgu 120,3 miljonit eurot, millele lisandub 300 000 eurot suvekuudeks kavandatud ööbusside pilootprojektile. 

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Harrien
15. märts 2023 14:31
Harjumaalasena olen väga rahul Tallinna ühistranspordi korraldusega. Kindlasti on võimalusi paremaks teha, näiteks marsruute, aga see on arvatavasti päris keeruline ja ei sõltu sellest kas reisija peab sõidu eest maksma sõidukisse sisenedes või maksumaksjana. Jääb täielikult arusaamatuks RE poolne ähvardamine toimivat ja heakskiidetud süsteemi lõhkuda. Miks küll? Kas ma peaks olema siis õnnelik kui seda esialgu ei tehta. Kiidan sellisel puhul istuvat linnapead. Aga kui ikkagi tehakse - kas ma siis olen linnapea vastu lugupidamist kaotamas? Ei ole! See lõhkumine on jama ja M. Kõlvarti, linnapea, aja ning meelerahu raiskamine on samuti jama. Jätke järgi, vastikud oravad!

Seotud artiklid