"Praegune noorem põlvkond tunneb end liiga vabalt, teistega üldse ei arvestata. Ainult mina – mul on niimoodi mugav ja mind ei huvita, mis edasi saab."

Alicja Pajur, bussijuht
TOIDUABIKAART Toidupanga projektijuht: Nüüd tekib abivajajatel võimalus ise toiduaineid valida (0)
15. märts 2023

“Senimaani oli toiduabi komplekt ettemääratud.  Seal olid konkreetsed toiduained, võib-olla mõnda toiduainet konkreetne abivajaja kas ei vaja või ei eelista. Nüüd tekib võimalus valida neid toiduaineid, mida inimene soovib osta,” lausus Toidupanga projektijuht Liisa Rebane-Mäe.

Euroopa Liidu ostetud toiduabi jagatakse puudust kannatavatele inimestele neljal korral aastas. Kui varasemalt väljastati  toiduabipakke, siis aprillikuust alates asenduvad need vautšeri ehk toiduabikaardiga,  mille eest saavad abivajajad Rimi kauplustest omal valikul toidu ja esmatarbe tooteid soetada.  

Toidukaardid hakkavad kehtima ainult Tallinna, Harjumaa ja Raplamaa elanikele. Vautšeri väärtus inimese kohta on 30 eurot kvartalis Kui peres on mitu liiget, siis kantakse kogu summa ühele kaardile. Tallinnas ja Harjumaal väljastatakse toiduabikaardid umbes 14 tuhandele inimesele.

“1. aprilli seisuga võetakse abisaajate nimekirjad välja. Sinna kuuluvad näiteks toimetuleku toetust saanud, varjupaiga teenusel olnud või linnalt sissetulekust sõltuvaid toetusi saanud inimesed. Need nimekirjad lähevad siis läbi Sotsiaalkindlustusameti Rimile, kes siis saadab inimestele juba tähitud kirjaga need konkreetsed kaardid kätte,” selgitas Tallinna Sotsiaal-ja Tervishoiuameti juhataja Raimo Saadi.

Toiduabi asendamine vautšeriga puudutab ainult seda abiliiki, mille jaoks Euroopa Liit raha eraldab. Toidupank jagab tooteid ka edaspidi igal nädalal sotsiaaltöötajate antud nimekirjade alusel. Iganädalast toidujagamist see ei mõjuta, seda abi osutatakse jätkuvalt samadel alustel, mis seni.

“Sellevõrra Toidupanga koormus natukene väheneb. Siis me saame tegeleda enda nii-öelda igapäevaste toimingutega. Jagada iganädalast toiduabi, kus enamasti  on päästetud ja annetatud toit,” lisas Rebane-Mäe.

Majanduskriis on suurendanud puudust kannatavate inimeste hulka. Tallinnas saab igal nädalal toiduabi umbes 4500 inimest. Euroopa Liidu 2023. aasta toiduabi jagamine algab 24. aprillil.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.