„Meie moto on talust taldrikule. Töötame palju just kodumaiste väiketaludega, kus oleme sisse seadnud soojad suhted nende inimestega, kes meile tooret kasvatavad,“ rääkis restorani Lee üks asutajatest Kristjan Peäske restoranide nädala raames pakutavat menüüd tutvustades.
Tiigerkrevetid eelroaks, lõhefilee miso-marinaadis pearoaks ning magustoiduks toorkakaost kook astelpajumoosiga. Kõik kokku vaid 25 eurot. See on üks kümnetest pakkumistest, mida saab Tallinna Restoranide Nädala raames erinevates pealinna toidukohtades nautida. „Minu Tallinn“ käis nende maitsetega ka tutvumas ning uuris ühtlasi sedagi, mida kujutab endast rohelise märgiga toit, millist järjest enamates kohtades külastajatele pakutakse. Seekord toob rohelisemaid valikuid lauale juba koguni seitseteist restorani üle linna.
Alates käesolevast aastast oodatakse kõiki restorane Tallinna Restoranide Nädala raames külalistele keskkonnasõbralikumaid valikuid pakkuma, pööramaks niimoodi tähelepanu loodust säästvate otsuste olulisusele ka toidukultuuris. Nii näiteks näeb restoranis Lee teiste seas sertifikaati nimega „Green Key“.
„Green Key ehk rohevõti on Taani sertifikaat,“ rääkis restorani Lee üks asutajatest Kristjan Peäske. „See annab tunnistust, et restoran tegutseb tänapäeva maailmas nii jätkusuutlikult, kui oskab, ja vastab ka olulistele nõuetele, mis selleks ette on nähtud. Meie puhul algab keskkonnasõbralikkuse mõõtmine sellest, kuidas me oma tooret hangime, mida me sellega siin teeme ja kuidas me kõige lõpuks jäätmetega hakkama saame – samuti kõik muu, mis sinna vahele jääb.“
Soodsad hinnad, keskkonnasõbralikud valikud
Koostöös Tallinnaga on loodud kriteeriumid, mille järgi saavad restoranid valida oma a la carte menüüst roa, mis vastab rohekriteeriumile. Seejärel saab sellele roale tähelepanu tõmmata vastava rohemärgisega.
„Restoranide nädalal käib õige palju rahvast kohal,“ rääkis restorani Ülo tegevjuht Miina Saak tegusatest päevadest. „Täna hommikul just vaatasin, et juba sadakond inimest on meil öelnud, et nad kindlasti tulevad. Aga mõni mahub veel, nii et ootame edasi. Kokku suudaksime võõrustada umbes paarsada inimest.“
Restoranide nädalal peibutavad inimesi ka soodsad hinnad. Nii näiteks saab eelroa, pearoa ning magustoidu vaid kahekümne viie euro eest. Miina Saaki sõnul on kolmekäiguline lõuna sellise hinnaga väga hästi saadud, kusjuures ka keskkonnasõbralikkuse nõuete täitmisega pole restoranil erilisi raskusi.
„Ülo menüü on olnud tegelikult kogu aeg üsna keskkonnasõbralik. Nii et meie jaoks on need nõuded kõik väga arusaadavad ja loogilised,“ rääkis Saak. Ülo näol on tegemist eeskätt taimetoidurestoraniga, kust saab aga ka liha ja kala.
Eesmärgiks elavdada toidukultuuri ja pakkuda suhtlemise võimalust
Tallinna restoranide nädala eesmärgiks on tuua toidukultuur tallinlastele lähemale ja elavdada kodust väljaspool söömise harrastust kui kulinaarset elamust ja suhtlemise võimalust. „Praegu kogub hästi palju populaarsust see, kui toidukohast käib läbi palju inimesi ning ollakse ka jätkusuutlikult meelestatud,“ rääkis restorani „Kolm sibulat“ perenaine Jana Zaštšerinski. Hellitlevalt „sibulaks“ hüütud toidukoht on tema sõnul samuti algusest peale üsna rohelise ilmavaatega olnud.
„Meil on alati hästi palju taimetoitu menüüs olnud, sest meie klientuur soovib seda ja ka meie kokkadele meeldib selle teemaga köögis mängida,“ rääkis ta. „Hästi oluline on muidugi ka see, kuidas kõik asjad lõpuni ära kasutada ja nö teisele ringile lasta.“
Restoranide nädala raames pakub „Kolm sibulat“ lõunamenüüd, mis koosneb ainult taimsetest produktidest valmistatud ja kergelt vürtsikast läätsesupist – tehtud kookospiima ja punaste läätsedega. Teise käiguna tuuakse lauale aga erakordselt hõrgud, seene- ja suitsujuustu arancinipallid. „Põhimõtteliselt on tegemist lihtsalt risotoga,“ märkis restorani perenaine. „Tihti on ju nii, et teed kodus suure potitäie risotot ning järgmiseks päevaks jääb seda ülegi. See on aga suurepärane võimalus teha risotopalle, mis siis kergelt läbi fritüürida. Meie pakume neid sel korral trühvlimajoneesiga.“
Restorani Lee üks asutajatest Kristjan Peäska näitas aga, kuidas sünnib üks kulinaarse nädala raames pakutavatest rohemärgisega roogadest. „Tegemist on ühest Lõuna-Eesti talust pärit mahepeediga, mida oleme esmalt aeglaselt ahjus kuivatanud ning siis uuesti ellu äratanud Kaasiku talu õunamahlaga. Sinna peale läheb veel ka veidi marineeritud peeti.“
Olulisel kohal kodumaine tooraine ja jäätmetekke vähendamine
Peedile omakorda lisatakse suvel fermenteeritud karusmarjad, peale pannakse aga natukene Eestis kasvatatud idusid. Kõige lõpuks lisatakse veel natukene ülemeremaitset eksootilise datlikreemi näol. „Meie moto on talust taldrikule,“ rääkis Peäska. Ettevõtja sõnul töötatakse nende restoranis palju just kodumaiste väiketaludega, kus on sisse seatud soojad suhted nende inimestega, kes restoranile tooret kasvatavad. „Niimoodi me oma toidu siis taldrikule toomegi – see on üks tõeliselt kodumaine ja taimne roog.“
Restoranide nädala söögikorrad pakutakse välja komplektmenüüdena ning toitude valmistamisel kasutatakse suures osas just kodumaist toorainet. „Seda, millal meie restoranil enam üldse jäätmeid ei teki, praegu veel öelda ei oska,“ tõdes Peäske. „Küll aga on meil oma jätkusuutlikkuse meeskond ning jäätmete vähendamine on väga olulisel kohal. Muu seas ka kaalume kõiki oma jäätmeid, et saada aru, milline on meie mõju ning kus ja kuidas saaksime seda vähendada. Nii et töö selles osas käib tegelikult kogu aeg.“
Tallinna Restoranide Nädalal osalemiseks saab kohti reserveerida kodulehel www.tallinnrestaurantweek.ee. Meeles tasub aga hoida, et restoranidest otse pakkumisi osta ei saa – need kehtivad vähemalt üks päev ette broneerides.
O
16. märts 2023 23:28Ja
17. märts 2023 08:24