"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Amet Kaevurite palgakasv ületas mullu mitmekordselt riigi keskmist (0)
19. märts 2023
Albert Truuväärt/Pilt on illustratiivne

Statistikaameti andmeil oli täiskohaga töötavate kaevurite, karjääritööliste ja mäeseadmete operaatorite ametirühmas mediaantöötasu 2022. aasta neljandas kvartalis 2638 eurot, olles aastaga tõusnud 345 euro võrra, samas Eestis kokku oli mediaantöötasu tõus vaid 148 eurot.

“Mäetööstus on Eesti majanduse tegevusaladest töötajate arvult üks väiksemaid. Eelmise, 2022. aasta neljanda kvartali seisuga töötas seal veidi üle 2000 inimese. See moodustab vaid 0,3 protsenti kõigist Eesti töökohtadest. Need töökohad asuvad valdavalt Ida-Viru või Harju maakonnas ja enamus töötajatest, 84 protsenti, on mehed,” märkis andmeteadur Kadri Rootalu ameti blogis. 

Kõige sagedasem ametirühm mäetööstuses on tema sõnul mäeseadmete operaatorid, mis hõlmab kaevureid, karjääritöölisi, kaevandus- ja mäeseadmete operaatoreid, aga ka kivitöötlusmasinate operaatoreid.

“Eesti üldise palgatasemega võrreldes jääb kivitöötlusmasinate operaatorite palgatase üldise mediaani lähedale. Mäetööstuse lihttöölised teenivad veidi vähem, nende mediaantöötasu oli 2022. aasta neljandas kvartalis 1269 eurot. Mäetööstuse lihttöölisi oli mäetööstuses aga ligi kolm korda vähem kui kaevureid ja karjääritöölisi,” tõi teadur välja. 

Spetsialistidest ja juhtidest rääkides on Rootalu sõnul küllaltki levinud amet ka kaevanduse töödejuhataja oma. Täistööajaga kaevanduse töödejuhataja mediaantöötasu oli eelmise aasta neljandas kvartalis 2380 eurot ning ka selles ametirühmas võis näha mullu märkimisväärset palgatõusu. Tippspetsialistidest võib välja tuua ka mäeinsenerid, nende mediaanpalk oli 2278 eurot.

Samas nentis Rootalu, et noori mäetööstuses eriti ei tööta. “Kuni 34-aastaseid töötajaid oli kõige rohkem mäetööstuse lihttööliste, kaevurite ja mäetööstuse tippspetsialistide seas. Kaevanduse töödejuhatajatest rohkem kui kolmveerand olid 45-aastased ja vanemad,” osutas ta. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.