"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Raieküps mets on Eestis lõppemas, väitku puidutööstused mida tahes (1)
20. märts 2023
Foto Albert Truuväärt

Metsandustegelane Lembit Maamets kirjeldas Postimehes manipulatsioone, mille abil püüavad puidutööstusega seotud huvigrupid näidata, et metsade majandamise ja juurdekasvuga on meil kõik korras.

Tegelikult muidugi ei ole, ja nii nagu Maamets kirjutas, on möödunud aastakümnete jooksul Eesti metsa raievanuseid korduvalt alandatud ning sellega alati nn küpset metsa kunstlikult juurde tekitatud. Kui meil kehtiksid edasi 1990. aastate raievanused, siis oleks praegu raieküpseid okaspuumetsi peaaegu kaks korda ja raieküpseid kaasikuid kolmandiku võrra vähem.

Teatavasti on seda märganud Euroopa Komisjon, kus on algatatud rikkumismenetlus kaitsealade paljaksraiumise eest. Agooniat aitaks pikendada järjekordne raievanuste alandamine ehk siis veel nooremate ning peenemate metsade raiumine, aga seegi on Maametsa arvates ainult väikene ajapikendus. Ja kõik see oleks lihtsalt veelgi suurem tuleviku arvelt võetav laen.

Selle stsenaariumiga kaasnevad väga suure tõenäosusega ka süsinikutrahvid. Teine valik on hakata raiemahte piirama kohe ja proovida teha see paratamatu langus sujuvamaks. Aga siin ei piisa enam raiemahtude vähendamisest ainult riigimetsas. Üks võimalus oleks loobuda küpsusdiameetri järgi raiumisest ja tõsta raievanused 1990. aastate tasemele.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

lugeja
24. märts 2023 16:45
Selle kaardi ja andmete järgi on Eestis metsa pindala oluliselt vähenenud: https://gfw.global/40fbeUn