"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
kevade tähistamine Vaata, kuidas kevad saabus looma- ja botaanikaaeda. Enne südaööd sai Musumäel kontserti kuulata (0)
20. märts 2023

“Tänavusel aastal on kevade esimene päev üllatanud meid erakordselt paljude kevadekuulutajatega,” ütles botaanik Urmas Laansoo, kes tutvustas Kodulinna Maja seltsilistele õide puhkenud taimemaailma.

Vaata galeriid (32)
Vaata galeriid (48)
Vaata galeriid (33)
Vaata galeriid (30)

“Esimesed lumikellukesed õitsevad, samuti ka kõige varasemad, vapralt külma trotsivad krookused. Ka sipelgad ja kuklased, kes Tallinna Botaanikaaia territooriumil elavad, teevad esimesi samme päikese käes,” rääkis Laansoo.

Laansoo kinnitas, et  praegu tuleb iga päevaga midagi juurde, kevad on viimaste soojade ilmadega kiiresti lähemale jõudnud ja lumi jõudsalt sulanud. “Olen näinud juba ka kärbseid ja sääski lendamas,” ütles ta. “Ka mõned rändlinnud on juba saabunud.”

“Ma ei olnud varem näinud, kuidas sipelgad tulevad end pesast päikese kätte soojendama. Mõtlesin, et mis mustad ringid seal olid – need olid sipelgad,” jagas muljeid Mall.

Kevadilmadega saabunud meeleolusid loomariigis tutvustas Kodulinna Maja seltsilistele täpsemalt aga zooloog Aleksei Turovski, kelle kinnitusel on imetajad juba ammu kevadisel režiimil ja seega on ka loomaaia asukate käitumises märgata tavapärasest suuremat aktiivsust.

“Suvel palava ilmaga on väljas ainult jääkaru. Tema valge kasukas peegeldab päikest. Kas ta loodab saada tagasi pruunkaruks või mitte, seda ei tea, aga teised loomad on suvel vilus ega tee midagi. Kevadel ja sügisel on kõik loomad aga energilised,” ütles ta.

Turovski ütles, et vähemalt meie laiuskraadil on varakevad loomade jaoks kõige raskem aeg,  kõige suurem proovikivi nende elus.  “Ei ole veel metsas rohelist katet, toit kipub otsa saama, kiskjad näevad hästi läbi metsa,” rääkis ta.” Kevadel on paljudel liikidel vaja teha end tähtsaks ja glamuurseks. Isased peavad võitlema tähelepanu eest. Ülisuur tähtsus on suvise elukoha valikul ja territooriumide ümberjagamisel. Räägimegi oma ringkäigul kõigist  nendest asjadest.Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.