"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO Ühes Tallinna töökojas saab vana mööbel uue elu ja valmivad Eesti vaadatuimad Youtube'i videod (0)
21. märts 2023

Pealinn piilus ühte Tallinna töökotta, kus valmivad restaureerimisvideod, mis on Youtube’is ühed vaadatuimad Eestis. Videote autor on 47 aastane mööblirestauraator Ahti Toplaan. Ahtil on üks vend ning endal peres sirgumas kaks tütart. Ta lõpetas Tallinna ehituskooli mööblitisleri ja restauraatori eriala. Ülikoolis käis Ahti EBS-is, sealt sai mees ettevõtluse ja ärijuhtimise diplomi. Ahtil on ette näidata 30 aasta pikkune restauraatori kogemus.

Mööbli kõige suurem kahjustaja on niiskus, aga tõsiselt kahjustada võib vana mööbliese saada siis, kui see viia rõskusest keskküttega ruumi. Puidu sisse tekivad suured praod.

Ahti usub, et nii mõnegi asja vuntsimine on jõukohane ka ise tegijale. Piisab, kui tunda puutöö põhitõdesid. Aga Ahtil on veel hobisid. Ahti nii-öelda kiiksuga huvid on veel UFOd ja surmalähedased kogemused. Ahti tegeleb ka laulmisega, aga see polevat tema tugevaim külg.

„Ma olin päris kaua juba teinud selleks ajaks, ma hakkasin aktiivsemalt tegema 2020 ma arvan ja inimesed seal Youtube’is alguses olid pessimistlikud, et mingi uus tegija on selline kahtlane tüüp,“ meenutas Ahti enda algusaegu sisuloojana. „Mõned seal ikka õpetasid, et kuidas oleks pidanud tegema – see oli päris naljakas. Minu jaoks oli see vaheldus ja teistmoodi, midagi uut sai õppida. Mulle see videovärk ka meeldib – olen muusikavideoid teinud enda muusikale.“

Ahti suguvõsast on teada huvitav fakt, et vanavanaisal oli Sõrves veski, kus sai puutööd teha. Neil oli tollal peres 13 last. Kusjuures Ahti tütar olevat samuti osavate kätega, nii et mingid anded on ikkagi päritavad.

Tööpuuduse üle Ahti kurta ei saa. „Sellega on nii, et kui sul on kaks suuremat klienti, siis sul ongi juba järjekord ukse taga mitu aastat,“ selgitas ta. „Sa lihtsalt ei jõua teha, aga selles mõttes tööpuudust ei ole praegu. Ma ei kurda.“

Ahti peab aga just Tallinna kõige südamelähedasemaks linnaks. Tema arvates on Tallinn maailma mastaabis eriline oma vanalinna tõttu. Eestlaste mentaliteet on samuti mehele armas, aga mujal elaks Ahti ilmselt kliima ja päikese tõttu. Kui peaks kolima, siis ilmselt läheks ta Hispaaniasse.

Ägedamaid töid, mis Ahti teinud, on üks vana diivan. Klient leidis selle mahajäetud talust. Talu kuulus kunagi ühele kaptenile ja diivanist olid alles ainult käetoed ja seljatoe kaunistus. Detailid olid ülihalvas seisukorras. Töö oli aga väga huvitav ja tulemus ideaalilähedane.

Kui kellelgi on pakkuda huvitava taustalooga antiikset mööblit müügiks või lihtsalt restaureerimiseks, siis võib Ahtiga alati ühendust võtta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.