"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
FOTOD Tallinna Botaanikaaed kutsus pühapäeval suurele prügipäevale (0)
22. märts 2023
Aleksandr Guzhov

Tallinna Botaanikaaias toimus pühapäeval teemapäev “Prügi – muudame suhtumist, prügi vs tooraine”, kus tutvustati jäätmetekke vähendamise ja asjade kasutusea pikendamise võimalusi ning jäätmete liigiti kogumist.

Vaata galeriid (43)

Teemapäeval kuuleb spetsialistide ettekandeid, viiakse läbi lasteprogramm, esitletakse dokumentaalfilmi ning jagatakse tasuta biojäätmete mahuteid.

“Prügisse” tuleb suhtuda vastutuse ja kohusetundlikkusega” leiab teemapäeva kuraator ja Tallinna Botaanikaaia metoodik Eliko Petser. “Et korrastada jäätmemajandust ja vähendada nn prügi teket, on oluline näha “prügi” kui ressurssi ja toorainet,” ütleb Petser.

Tema sõnul on botaanikaaia teemapäeva eesmärk inspireerida oma külastajaid mõtlema tagajärgedele, mida igapäevaselt oma elus loome. “Meie igaühe panus paremasse tulevikku on oluline, sestap peame oma käitumismustrid koduses jäätmemajanduses ümber kujundama. Praktilisele ja huvitavale teemapäevale ootame kõiki huvilisi peredest omavalitsusteni välja,” kinnitab Petser.  

Teemapäeval tutvustab Tallinna Jäätmekeskus jäätmejaamade ümberkujundamist ringmajanduskeskusteks, käesoleval aastal toimuvatest muudatustest, uuest biolagunevate jäätmete süsteemist ning jäätmekeskuste tootest – kvaliteetsest kompostist. Räägitakse mulla väärindamisest ringmajandusvõtmes, kompostimisest väikeaiapidajatele, uuenduslikest meetmetest ning võimalustest. Teemapäeval saab teada, mida tehakse taarapunkti viidud pandipakenditega ja kuidas toimib panditopsi süsteem. Tutvustatakse taaskasutuse ehk upcycling põhimõtteid rõivatööstuses, mis vähendavad moetööstuse mõju keskkonnale.

Kell 16.20 esitletakse Anna Hintsi dokumentaalfilmi „Homme saabub paradiis“, mis näitab, kuidas noored emad on otsustanud peredele toitu hankida kaubanduskeskuste prügikastidest, et päästa keskkonda ja oma laste tulevikku.

Teemapäeval löövad kaasa Tallinna Jäätmekeskus, Tootjavastustusorganisatsioon, Eesti Ringmajandusettevõtete Liit (ERMEL), OÜ Eesti Pakendiringlus, OÜ Eesti Pandipakend, Kuhuviia.ee, OÜ NutriLoop ja disainer Reet Aus.

Teemapäevale saab registreeruda SIIN. Üritusele pääseb Tallinna Botaanikaaia tavapiletiga. Teemapäev on osa Euroopa rohelise pealinna eriprogrammist Tallinna Botaanikaaias.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.