"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
SUVELENNUD Tallinnast saab sel suvel lennata 47 puhkusepaika: uued ahvatlevad sihtkohad viivad reisijaid Vahemere äärsetesse maadesse (1)
24. märts 2023

„Ryanair pole mitte kusagile kadunud, teatud liinidele ta isegi lisab sagedusi. Kes tahab näiteks käia kiiresti Rootsis suvisel linnapuhkusel, siis Stockholmi hakkab Ryanair inimesi koguni igapäevaselt viima. Austriasse Viini hakatakse reisijaid aga viiel päeval nädalas lennutama. Nii et teatud liinide sõidud lausa sagenevad,“ rääkis Tallinna Lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe.

Suvine lennuplaan on paigas ning Tallinnast pääseb sedapuhku lausa 47 sihtkohta. Rõõmustab seegi, et paljud Vahemere äärsed sihtkohad on kaardil tagasi.

„Suvel lennatakse alati aktiivsemalt kui talvel,“ rääkis Tallinna Lennujaama turundusdirektor Eero Pärgmäe. „Kui meil on praegu nädalagraafikus umbes 250 lendu, siis suvel saab neid olema 300.“

Pärgmäe sõnul on kõige hinnatumad suvepuhkuse sihtkohad eeskätt Türgi, Kreeka ja Vahemere äärsed paigad. Tallinnast jätkab lendamist ka Ryanair. „Ryanair pole mitte kusagile kadunud, teatud liinidele ta isegi lisab sagedusi. Kes tahab näiteks käia kiiresti Rootsis suvisel linnapuhkusel, siis Stockholmi hakkab Ryanair inimesi koguni igapäevaselt viima. Austriasse Viini hakatakse reisijaid aga viiel päeval nädalas lennutama. Nii et teatud liinide sõidud lausa sagenevad.“

Pääseb nii Dubrovnikusse kui Ateenasse

Ka Horvaatia ja Dubrovnik on Pärgmäe sõnul juba pikka aega väga ihaldusväärne sihtkoht. Seepärast peaks kõiki sealsete paikade sõpru rõõmustama tõsiasi, et AirBaltic hakkab sealsetesse linnadesse taas lende korraldama. „Lisaks lendab AirBaltic regulaarliinina ka Kreeka ja Rhodose vahet. Kreeka poolt tuleb suvel sihtkohana juurde ka Ateena. Nii et Kreekasse ja Balkani poolsaarele saab suvel päris kenasti sõita.“

Üks ihaldatumaid puhkuse sihtkohti on Pärgmäe sõnul aga Türgi, kuhu saab samuti lausa viis korda nädalas lennata. „See oli üks populaarsemaid sihtkohtasid juba enne koroonat ja saab seda olema ka peale koroonat,“ rääkis ta. „Suvel on meil Antalyasse lennud lausa mitu korda päevas. TurkishAirlines lendab Antalyasse lausa kuus korda nädalas, lisaks veel kõik teised tšartervedajad. Seega saab Türgis puhkusevõimalusi väga palju olema.“

Ka suvel jätkuvad lennud Istanbuli kuus korda nädalas, kuigi peamine hooaeg sinna on Pärgmäe sõnul hoopis talvel.

„Suvel on puhkusereisid väga populaarsed,“ rääkis ta. „Hooaeg hakkab peale aprilli lõpus koos kooliõpilaste kevadvaheajaga. Meie autoparklad saavad täis, lennukid samuti ning selline kõrghooaeg jätkub kuni septembri lõpuni.“

Pärgmäe sõnul on ka Riial ja Helsingil lennusõitude alguspunktina oma nišš olemas. „Eks me natukene konkureerime omavahel. Samas – kõik, kes tahavad lennata otse ja mugavalt ning arvestavad juurde lisanduvate kuludega, need saavad ka aru, et Tallinn on tegelikult hea võimalus puhkuse- ja tööreisi alustamiseks.“

Prahasse, Hamburgi ja Berliini otsitakse lisaliine

Lufthansa, kes koondas koroona aegadel lausa kolmandiku oma töötajatest, näeb aga siiani vaeva inimeste tagasivärbamisega. „Seetõttu on Frankfurdis suvel ka taktikalised tühistamised. See tähendab, et mõned lennud võetakse igal nädalal välja,“ rääkis Pärgmäe. „Põhigraafik neil aga peab, viies inimesi kolm korda nädalas Frankfurti ja neli korda nädalas Münchenisse.“

Lennujaama turundusjuhi sõnul on teada seegi, kus inimesed ümber istuvad ning edasi sõidavad. „Suure mahuga kohad on näiteks Praha, Hamburg ja Berliin. Nendesse sihtpunktidesse üritame ka uusi liine saada,“ kinnitas ta.

Pärgmäe avaldas ka lootust, et tänavu aasta ei teki probleeme pikkade järjekordade ja liigse ootamisega. „Kõik probleemid on meile teada ning oleme värvanud suure hulga inimesi, et kõik hästi sujuks,“ kinnitas ta.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Kk
27. märts 2023 12:25
Hollandisse tahaks