"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Riigikogu esimees Küüditamisohvrite mälestuste hoidmine on meie moraalne kohus (1)
25. märts 2023
Facebook

Riigikogu esimees Jüri Ratas ütles märtsiküüditamise mälestustseremoonial, et küüditamisohvrite mälestuste hoidmine ja tulevastele põlvedele edasikandmine on meie moraalne kohus.

Ratase sõnul meenutatakse tänasel märtsiküüditamise 74. aastapäeval Eesti ajaloo üht kõige tumedamat perioodi, mis tekitab siiani hinges ängi ja valu. „Sel 25. märtsi varahommikul alustasid Nõukogude repressiivorganid tegevust, mis tähendas tuhandetele Eesti perekondadele valusa ja pika teekonna algust, kui Eestimaa kodudest viidi väevõimuga külmale maale üle 20 000 süütu inimese,“ ütles ta Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaalis toimunud tseremoonial.

Ratase sõnul avaldame tänasel mälestuspäeval austust kõigile neile, keda on puudutanud Nõukogude okupatsiooni terror. „Me mäletame lapsi, kes lahutati oma vanematest, ja me mäletame vanemaid, kes lahutati oma lastest. Me mäletame neid, kes varisesid ebainimlike olude tõttu surma rüppe ja maeti Siberi võõrasse mulda, aga ka neid, kel oli õnn tagasi pöörduda. Meie moraalne kohus on küüditamisohvrite mälestuste hoidmine ja edasikandmine tulevastele põlvedele,“ kinnitas ta.

Samas märkis ta, et võitlus vabaduse ja õigluse eest ei ole kunagi tõeliselt lõppenud ning sarnaselt Eestiga on okupatsiooniterrori jõhkrust tundnud mitmed teised rahvad. „Eriti valus on mõelda, et sellised kohutavad sündmused leiavad aset veel 21. sajandil, kui Ukraina sõja valguses oleme tunnistajateks, kuidas agressorriik viib sunniviisiliselt Venemaa territooriumile rahulikke Ukraina elanikke, kelle hulgas on järjekordselt palju süütuid lapsi,“ ütles Ratas.

Riigikogu esimees asetas tseremoonial Maarjamäe memoriaalile ühispärja Eesti rahvalt.

Riigikogu esimehe kõne

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tänapäev
26. märts 2023 16:20
https://www.delfi.ee/artikkel/120163444/lekkinud-luuredokumentide-jargi-plaanis-putin-ukrainlased-koonduslaagrisse-saata-ja-ukraina-taielikult-puhastada