"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tulesurmades peegeldub vaesus ja üksindus (0)
03. aprill 2023
Foto: Scanpix

Turvaettevõtte G4S teatel on tänavu tules hukkunud juba 12 inimest ehk sama palju kui Põhjamaades tavaliselt terve aasta jooksul. Mullune detsember oli viimase aja tulesurmade rohkeim kuu, eelmine kord hukkus tulekahjudes ühe kuu jooksul sama palju inimesi üheksa aastat tagasi.

Tänavunegi aasta on alanud sarnaselt eelmisele ja märtsi lõpu seisuga pole Eesti Põhjamaadele, kus on tulesurmasid rahvaarvu arvestades 4,6 korda vähem, lähemale astunud. Päästeameti strateegia järgi seatud eesmärgiks jõuda Põhjamaade tasemeni ehk statistiliselt umbes 12 tules kaotatud eluni aastas.

Kantar Emorilt möödunud sügisel tellitud uuring näitas, et koguni 13%-l inimestest pole kodus suitsuandurit, kuigi see on kohustuslik. G4Si vahendatud kurvale statistikale võiks lisada, et üsna ilmselt on tulesurmad Eestis püsiv sotsiaalprobleem, mis peegeldab sotsiaalsüsteemi üldist nõrkust. Tavaliselt hukkuvad ametlikult öeldes vähekindlustatud inimesed, sh just eakad.

Kusjuures siin ei mängi rolli isegi majanduse olukord või tööpuuduse kasv, sest näiteks 2018 oli tulesurmi sama palju kui mullu ehk 45. Tulekahjusid põhjustab, nagu ikka, joomine ja suitsetamine, sageli ka korrast ära elektrijuhtmestik ja lagunenud ahjud-pliidid. Märkimisväärne, et ka Põhjamaades juhtub umbes sama palju põlenguid kui Eestis, kuid inimesed pääsevad seal valdavalt ikkagi eluga.

Andurid-häiresüsteemid on erinevalt meist üldjoontes korras. Kodud tuleohutuks projekti raames toetasid päästeamet ja kohalikud omavalitsused mullu üle Eesti 255 kodu, kus korrastati elektrijuhtmestikku või uuendati pliite-ahje. Riigieelarvest panustati 400 000 ja omavalitsuste eelarvetest 283 000 eurot. Loodetavasti jääb ka edaspidi igasugustele riigieelarve kärpeplaanidele vaatamata taoline toetus alles.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.