"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Mitu TalTechi eriala toovad taskusse kahekordse keskmise palga (2)
11. aprill 2023

Mitu Tallinna Tehnikaülikooli eriala toovad lõpetajale taskusse kahekordse keskmise palga. Näiteks küberkaitse magistrid teenisid tunamullu keskmiselt 3349 eurot, mis on keskmisest üle 2,1 korra kõrgem, selgub Statistikaameti kogutud andmetest.

Ülikooli jaoks on keskmine palk oluline näitaja, kuna nii saab hinnata õppe vastavust tööturu nõudmistele. “Ülikool on endale püstitanud eesmärgiks, et vilistlaste palgatase oleks 1,65 korda kõrgem Eesti keskmisest. Näiteks 2021. aastal liikusime sellele eesmärgile lähemale ja siis oli tehnikaülikooli magistrikava lõpetaja keskmine töötasu 1,577 suhtena Eesti keskmisesse töötasusse,“ sõnas Tallinna Tehnikaülikooli õppeprorektor Hendrik Voll. „Tasub meeles pidada, et see metoodika ei kajasta dividenditasusid ega välismaal teenitud tulu ehk kindlasti on vilistlaste palgatase veelgi kõrgem.“

Vähemalt kahekordset keskmist teenivad veel informaatika, digimuutused ettevõttes ja äriinfotehnoloogia magistrid. Infosüsteemide analüüsi ja kavandamise ning arvutisüsteemide magistrikraadide keskmine palk oli ligi 1,9 riigi keskmist.

Järgmised kaks kõrgeima palga saajat on ka ikka infotehnoloogia teaduskonnast, kuid bakalaureusekraadiga: informaatika, mille keskmine on 1,84 riigi keskmist palka ning IT-süsteemide arendus, mille lõpetajate palk on samaväärt.  

Kümne suurima palga saajate sisse mahuvad veel elektroenergeetika ning tööstustehnika ja juhtimise magistrikraad.

Tallinna Tehnikaülikooli palgainfo sisaldab 70 erineva kava lõpetaja infot, esindades erialasid, millele oli vastuvõtt 2022-23 õppeaastaks. Vähemalt 1,5-kordset Eesti keskmist palka said 32 erineva eriala lõpetajad ja neid jagus igasse teaduskonda. Ettevõtliku juhtimise magistrid teenisid keskmiselt 1,7 keskmist palka ning sinna juurde jäid ka merenduse magistrite töötasu. Üle 1,5 korra piiri jäi ka näiteks maapõueressursside magistrite töötasu.

Kuid kõikidel kavadel oli sissetulek keskmise lähedal või üle selle.

Ka Haridus- ja Teadusministeeriumi Haridussilma mulluse uuringu kohaselt on TalTechi lõpetajatel ühed Eesti kõrgeimad palgad – kui kõrghariduse omandanu keskmine töine sissetulek tunamullu oli 1980,7 eurot, siis Tallinna Tehnikaülikooli lõpetanutel oli see 2304,5 eurot.

Statistikaamet on kogunud 2011-2020 aastatel lõpetanute palkasid 2021 aasta seisuga. Haridus- ja Teadusministeeriumi tellitud uuringu lõpetajate info pärineb Eesti Hariduse Infosüsteemist ning palga andmed Maksu- ja Tolliameti registritest.

Kuidas siis parandada oma rahalisi väljavaateid ja leida südamelähedane eriala? TalTechi magistriõppe erialade infonädal algab 17. aprillil ning siis on ka infotund, kus tutvustatakse sisseastumise ja õppimise tingimusi. Terve nädal on avatud teaduskondade uksed nii füüsiliselt kui ka virtuaalselt, et lähemalt tutvuda magistriõppe erialadega ja leida endale sobiv.

Rohkem infot tehnikaülikooli kodulehelt – www.taltech.ee/mainfo 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kolhiida
12. apr. 2023 21:14
Võtan vabatahtliku töö harjutaja organoleptikuks (komposti hunnikut nuusutama).
elukestev õpe
12. apr. 2023 21:11
Jah muidugi, kui juhtud erialast palgatööd leidma. Vabatahtlik töö (palgata) aitab kvalifikatsiooni kaotust aeglustada (juurde suurt midagi ei õpi, aga midagi teed aeg-ajalt).