"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
video Zooloog Aleksei Turovski: See on erakordne nähtus, kui hunt jääb linnas auto alla (4)
27. aprill 2023

“See on äärmiselt haruldane nähtus, hundid on kõige ettevaatlikumad loomad üldse meie metsades. Ja kui hunt jääb auto alla, peab see olema midagi erakordset. Kas ta oli haige, noor ja rumal või üksildane,” rääkis zooloog Aleksei Turovski.

Rõugu tänava ja Rannamõisa tee vahelisel väikse võssa kasvanud tühermaa serval leidis kohalik inimene 17.  aprillil hundi,  kes oli auto alla jäänud. Kui jäägriabi kohale jõudis, selgus et tegu oli  paariaastase isahundiga. Kümme  aastat tagasi metsloomad nii naljalt linna ei sattunud. Mis ikkagi need loomad viimasel ajal nii agaralt metsast välja toob ?

“Jahimehed on tapnud ära  tavaliselt karja liidrid ja hunt on väga karjakeskne elukas. See tähendab seda, et kui karjas ei ole võimsat isast ja emast, siis  jääb hundikari välja koolitamata. Eks nad natuke lontud ole, kes  linna sattuvad. Meie oleme tunginud nii tugevalt loodusesse ja tekitanud seal tohutut segadust. Me raiume metsi, kaotame ära metsa terviklikkuse  ja siis on järgmine valik. Kuhu loom tuleb, sinna kus on toitu ja kus talle  tundub, et on  turvaline,” rääkis Eesti Metsloomaühingu asutaja  Marek Strandberg.

Mullu jõudis Eesti Metsloomaühinguni teateid  abivajava linnu või looma kohta üle nelja tuhande. Kõige rohkem saadakse teateid Tallinnast ja Harjumaalt. Kui hunte ja karusid kohtab pealinnas harvemini, siis  sagedamini võib siin näha rebaseid, siile, metskitsesid, põtrasid, kuid ka kopraid ja jäneseid.

“Kevad on loomade elus  kõige raskem aeg üldse. Siis on kõige rohkem väljakutseid. Mets on läbipaistev, kiskjad näevad sind igal pool. Sa pead  liikuma, kui oled sõraline, siis on sul vaja sünnitada. Ja seda tuleb teha turvalises paigas,” lisas Turovski.

Kõige tihedamini satuvad hätta aga hoopis linnalinnud – kajakad, varesed ja tuvid. 10% kõigist väljakutsetest on just nende kolme liigi kohta. Neile järgnevad metskitsed ja siilid.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

kenshiro
28. apr. 2023 08:16
vaevalt et eestis hunte liiga palju on, pigem on asi selles et hunt on väga liikuv loom ja jõuab toiduotsingul mõnikord linna. Kui jälgida jahimeeste veebisaite, siis hunte jääb aeg-ajalt auto alla.
Henn
26. apr. 2023 15:20
Loomad tulevad linnadesse sest neid ei kütita ja populatsioon on liialt suureks lastud. Küttimismahtude suurendamine jääb poliikute soovi taha. Eesti metsade pindala pole kunagi olnud nii suur kui see täna on.
........
26. apr. 2023 17:14
metsade pindala võib olla suur aga raiutakse loomade teel ja varem pesitsusrahu piirkonnas lagedaks.
Pets
2. mai 2023 05:51
Ei ole. Ei ole. Tasuks omale selgeks teha, mis on mets seaduse järgi ja mis ta oli ennevanasti. Vot selle tõlgenduse pärast meil seda "metsa" nii hirmsasti on ja raiutakse