"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
süttis kahekorruseline elumaja Suurpõleng Kakumäel sai alguse gaasigrillist. Lausleegid haarasid maja minutiga (0)
04. mai 2023

Tallinnas Haabersti linnaosas Luisu tänaval süttis teisipäeval kella 21.14 ajal kahekorruseline elumaja, kus viibinud inimestest tuli üks haiglasse viia. Maja muutus elamiskõlbmatuks ning kirbet põlengu lõhna oli sealkandis tunda järgmiselgi päeval.

Vaata galeriid (13)

Muidu rahulikul Luisu tänaval valitses tulekahju tekkides ärev olukord. Leegid pääsesid valla paarismajas. Õnneks hoiti halvem ära, sest appi tõttasid kõrvalmaja elanikud, kes kuulsid pauku, haarasid tulekustuti ja tõttasid appi leeke summutama.

Läheduses elav Elviira istus tulekahju tekkimise õhtul köögis, kui nägi aknast kõrvaltänavas asuvast majast musta suitsu kerkimas. „Tulin majast välja ja nägin, et põleb juba leekides. Need olid nii suured, et jube hakkas,“ rääkis ta.

Naine sattus pealt kuulama, kuidas naabermaja elanikud arutasid omavahel elavalt plahvatusest. „Kuulsin kui käis kõva plahvatus ja hakkas suitsu tulema.“

Põhja päästekeskuse peainspektor Aivar Kukk ütles, et päästjad leidsid sündmuskohalt gaasipõleti, millele grillile tuli alla saadi. „Balloon aga lendas laiali.“

Tule leviku oht kõrvalmajadele oli suur. Halvimast päästis tuule suund. „Päästeressurssi kogunes palju. Üheks prioriteediks oligi vähemalt kolme kõrvalasuva hoone kaitsmine tulejugadega,“ märkis Kukk.

Hiljem kohal käinud uurija tuvastas, et leegid pääsesid valla maja hoovipoolsest küljest. Mees, kes tulekahju valla päästis olevat kohalike sõnul napsitanud.

Kuke sõnul leiti koldekohas, kus terrass oli täiesti läbipõlenud ka grilli jäänused. Ta ei välistanud, et tulekahju võis alguse saada grillipeost.

Nii päästjate kui ka kohalike kinnitusel levisid leegid kiiresti. „Kui piltlikult öeldes maja püssirohu peale üles ehitame, siis tule levik seal ongi niivõrd kiire ja suurte tagajärgedega. Üles läks ka meeletu suitsukogus, mida oli keeruline hoomata isegi päästjatel, kes suurte jõududega kohale sõitsid. Seda oli tõepoolest keeruline kustutada ja keskenduti põhiliselt kõrvalmajade päästmisele,“ selgitas Kukk.

Terrassil grillinud mehel süttisid seljas olnud riided. Õnneks kustutati need naabrite poolt kiiresti. Kannatanu toimetati haiglasse ja tema elu ei ole ohus.

Päästekeskuse peainspektor aga paneb kõigile südamele, et grillihooajal tuleb olla ettevaatlik. Grill peab asuma majast vähemalt seitsme meetri kaugusel.

Päästjad reageerisid sündmusele suurte jõududega, sest lisaks tulekahjuga seotud hoonele oli ohus ka naaberkinnistu. Päästjad asusid saabudes tööle mitmes tööliinis ning suuremad leegid saadi redelauto abil maha kell 22.16. Põleng lokaliseeriti kell 23.06, misjärel asuti teostama järelkustutustöid ja konstruktsioonide avamist. Päästjad likvideerisid tulekahju lõplikult kell 1.04.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.