"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
STATISTIKA Milline on keskmine Eesti ema? (1)
14. mai 2023
Foto: Pexels

Saabumas on emadepäev. See pole päev, mil peetakse meeles vaid emasid. See on päev, mil mõeldakse nii emade, laste, vanaemade kui ka vanavanaemade peale. Milline on aga õigupoolest keskmine Eesti ema?

Rahvaloenduse andmetel ehk 31.12.2021 seisuga elab Eestis 424 224 ema, kellest 71,6% 15-aastased ja vanemated naised. 32,4% emadest kasvatab vaid poisslapsi, ainult tüdrukuid kasvatab 31,3%. Nii poisse kui tüdrukuid kasvatab 36% emadest.

Eestis on viimase rahvaloenduse seisuga 125 ema, kes on vähemalt 100-aastased. Samuti elab meil 131 ema, kes on sünnitanud 10 või enam last. Veidi üle neljandiku (26%) Eesti emade kõik lapsed on alaealised. Eesti ema on keskmiselt 56-aastane ning kolmandik emadest on omandanud kõrghariduse.

Statistikaameti ajakasutuse uuringu andmetel vaatab alaealiste laste ema päevas televiisorit keskmiselt 84 minutit ja loeb raamatut 23 minutit. Kusjuures naised, kellel ei ole alaealisi lapsi, vaatavad päevas televiisorit keskmiselt 135 minutit ja saavad raamatu lugemist nautida 42 minutit. Seda on vastavalt 51 ja 19 minutit rohkem kui alaealiste lastega emadel.

Samas ilmnes sellest uuringust ka, et koristamisele kulutavad alaealiste laste emad umbes sama palju aega kui ilma alaealiste lasteta naised: vastavalt 39 minutit ja 38 minutit. 43% emadest on seaduslikus abielus. Emade osakaal on kõige kõrgem Hiiumaal, kus 77,24% naistest on emad. Kõige madalam on emade osakaal Harjumaal, kus 68,6% naistest on emad. Samas on Harjumaa emad keskmiselt kõige nooremad – 54,8 aastat. 14. mail on sünnipäev 1245 emal.

Traditsiooniliselt antakse ka sel aastal üle aasta ema tiitel. Kokku esitati ligi 20 kandidaati Eestimaa erinevatest piirkondadest ning valituks osutus ema, kelle julgus ning eeskuju on väärt tunnustamist kogu Eesti ühiskonnas.

Eesti Naisliit tunnustab alates 1998 aastast Aasta Ema Emadepäeval Eesti Vabariigi kodanikku, kes on oma töös pädev ja tunnustatud, kes on perekonna väärtustamisel ja laste kasvatamises heaks eeskujuks kogu ühiskonnale. 

2022 aastal tunnustati pidulikul kontsertaktusel Estonia kontsertsaalis Aasta Ema tiitliga 4 lapse ema ja Eesti Lasterikaste Perede Liidu presidenti Aage Õunap. Aunimetuse koos kunstnik Matri Käbini loodud unikaalse rinnamärgiga annab üle Eesti Naisliidu uus esinaine Monika Haukanõmm.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

no nii
16. mai 2023 20:26
Olukord on hullemast hullem: mõnel lapsel on kaks isa ja pole asja emadepäevale! https://uueduudised.ee/arvamus/repliik/kas-tanavu-tuleb-viimane-emadepaev/

Seotud artiklid