"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII JA VIDEO Neli Tallinna kooli paigaldas nahkhiirtele varjekaste (0)
17. mai 2023
Betti Säre

Ristiku Põhikooli õpilased hakkasid nahkhiirte varjekaste meisterdama umbes kuu aega tagasi. Kokku valmistati 40 pesakasti, millest viis paigaldati koolihoovi puudele möödunud nädalal.

Vaata galeriid (13)

Ülejäänud  kastid seatakse üles Ülemiste järve ümbrusse. Nahkhiired lendavad talvituma näiteks Saksamaale ja kui nad tulevad tagasi Eestisse, leiavad nad täpselt sama pesakasti üles. «Nahkhiired on väga targad –  neil on otsekui kaart ümbrusest, kuidas saab Saksamaale, kuidas koju ning kus asuvad ümbruskonna erinevad õõnsused ja kastid,» sõnas nahkhiirte uurija Rauno Kalda. Tema sõnul on levinuim müüt nahkhiirte kohta vereimemine. «Tegelikult on vaid kolm liiki, kes toituvad verest ja nemad elavad Kesk- ja Lõuna-Ameerikas,» kinnitas Kalda.

Nahkhiirte arv Tallinnas on jäänud üha väiksemaks. Looduses leiavad nad varjepaiku puuõõnsustes, hoonetes, sildade all ja teistes rajatistes, aga neid kohti ei jagu piisavalt. «Mida mitmekesisem on meie linnaloodus, seda parem,» märkis Ristiku Põhikooli tööõpetuse õpetaja Jürgo Nooni. «Kui enne oli Tallinnas keskmiselt 40 varjekasti, tegime meie oma kooliga ka 40 kasti, seega loodame, et nahkhiired on saanud endale nüüd head varjekastid.» Kuigi nahkhiirte populatsioon on langemas, on nad täiesti tavaline linnalooduse osa – kui vaadata valgel suveööl taevasse, on suur tõenäosus seal nahkhiiri lendamas näha.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.