"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eurostat Eestis tõusid kultuuriasutuste hinnad EL-i keskmisest enam (0)
21. mai 2023
Pealinn/Pilt on illustratiivne

2022. aastal tõusid muuseumide, raamatukogude ja loomaaedade hinnad Euroopa Liidus (EL) 2021. aastaga võrreldes 4 protsenti, Eestis tõusid nende kultuuriasutuste hinnad samal ajal 10,5 protsenti.

2020. aastal oli nende kultuurikaupade ja -teenuste tarbijahindade harmoniseeritud indeks Eurostati teatel eelmise aastaga võrreldes viie aasta madalaimal tasemel – 2 protsenti. Enne seda oli aastane muutusmäär stabiilselt 3 protsendi juures.

Aastatel 2018–2021 kõikus muuseumide, raamatukogude ja loomaaedade hinnaindeks aastane muutusmäär 1 ja 3 protsendi vahel, enne kui 2022. aastal 9 protsendini tõusis. 2018. aastal kasvas muuseumide, raamatukogude ja loomaaedade hinnaindeks EL-is üldisest inflatsioonist palju aeglasemas tempos.

Liidu riikide seast registreeriti suurim muuseumide, raamatukogude ja loomaaedade hinnatõus 18 protsendiga Poolas. Järgnesid Iirimaa ja Leedu vastavalt 15 ja 14 protsenti. Hollandis, Kreekas kui ka Portugalis registreeriti vaid 1-protsendiline tõus.

Võrreldes 2021. aastaga langesid EL-i riikidest ainukesena muuseumide, raamatukogude ja loomaaedade hinnad Maltas, 3 protsenti. Luksemburgis ja Küprosel püsisid hinnad samal tasemel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.