"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
600 ühiskonnategelast avaldasid toetust abieluvõrdsusele (0)
22. mai 2023
Pilt on illustratiivne. Pexels

22. mail, Riigikogu kogunes abieluvõrdsuse eelnõu esimesele lugemisele, läkitasid 600 Eesti ühiskonnas aktiivset inimest, nende seas presidendid Toomas Hendrik Ilves ja Kersti Kaljulaid ning kümned kirjanikud, näitlejad, muusikud, ettevõtjad ja paljud teised, Riigikogu poole toetusavalduse abieluvõrdsuse ideele.

Pöördumine juhib tähelepanu, et juba Eesti Vabariigi põhiseaduses on sätestatud põhimõte, et kõik inimesed on seaduste ees võrdsed. Samast põhimõttest tulenevalt peaksid kõigil olema võrdsed õigused – nende hulgas ka õigus soovi korral abielluda, sõltumata sellest, kas nad soovivad lapsi saada ja on selleks võimelised, või milline on nende seksuaalne sättumus.

“Seepärast toetame me abieluvõrdsust,” seisab pöördumises. “Et kõik võiksid siin elada teadmises, et igaüks on Eesti jaoks ühtviisi väärtuslik. Ja et me seejärel saaksime kõik üheskoos, kedagi kõrvale jätmata, asuda lahendama järgmisi meie ees seisvaid ülesandeid.”

“Iga hea, aus ja seaduskuulekas inimene väärib oma riigi poolt parimat kohtlemist ja tuge,” ütles avaldusele alla kirjutanud president Kersti Kaljulaid. “Nagu ütleb põhiseaduse paragrahv 12 – igasugune diskrimineerimine on Eestis keelatud. Eriti arusaamatu ja kurb on, kui vahet tehakse tunnuste alusel, mida me ise muuta ei saa – sättumus, nahavärv, sugu või erivajadus. Seksuaalvähemuste kohtlemine on lakmuspaber iga ühiskonna jaoks ja ma olen rahul, et Eesti on astumas järgmist sammu. Armastus on vaba!”

“Inimese vabaduse piiramine kuulub ajastusse, millest Eesti pääses 32 aastat, poolteist inimkonda tagasi,” ütles president Toomas Hendrik Ilves. “Mitte kõik ei suutnud ette näha, mida sovjeetlik ühiskonnast liikumine vabaduse poole endas kätkeb ega saa sellest oma NLKP hingeseisundis üle. Ärme lase sovjeedi mentaliteedil hoida meid minevikus. Me oleme juba kolmandik sajand olnud vabad, mis tähendab ühtlasi, et riik ei diskrimineeri oma kodanike soo, naha värvi, seksuaalse sättumuse ega erivajaduste järgi, mida keegi muuta ei saa.”

Toetusavaldusele on lisaks andnud veel sadu eri valdkondades tunnustatud inimest, nende hulgas sportlased, kirikuõpetajad ja teoloogid, kunsti- ja kultuuriinimesed, ettevõtjad ja haritlased. Allakirjutanute seas on näiteks:

Kirjanikud Andrus Kivirähk, Tiit Aleksejev, Martin Algus, Kristiina Ehin, Jan Kaus, Maarja Kangro, Mika Keränen, Indrek Mesikepp, Mudlum, Katrin Pauts, Aino Pervik, Rein Raud, Jürgen Rooste, Olavi Ruitlane, Peeter Sauter, Livia Ulman, Andris Feldmanis, Berk Vaher jt

Režissöörid ja lavastajad Ivo Felt, Anna Hints, Kadri Kõusaar, Andres Maimik, Peeter Rebane, Mart Kivastik ja Jaanus Rohumaa

Näitlejad Kristel Aaslaid, Märt Avandi, Rasmus Kaljujärv, Henrik Kalmet, Piret Kalda, Mari-Liis Lill, Mait Malmsten, Mirtel Pohla, Ursula Ratasepp, Gert Raudsep, Elisabet Reinsalu, Rain Tolk, Harriet Toompere, Tambet Tuisk, Juhan Ulfsak, Evelin Võigemast jt

Muusikud Vaiko Eplik, Andres Kõpper (NOËP), Elina Born, Sissi Nylia Benita, Paul Neitsov, Maarja Nuut, Jaan Pehk, Lauri Saatpalu, Sten Šeripov, Villemdrillem, Florian Wahl jt

Moekunstnikud Kalle Aasamäe, Liisi Eesmaa, Marit Ilison, Karin Rask ja Oksana Tandit.

Meediategelased Mart Juur, Marii Karell, Vahur Kersna, Raul Rebane, Anu Saagim, Eeva Esse-Sõõrumaa jt.

Püstijalakoomikud Miikael Meema, Ann Vaida, Mattias Naan ja Märt Koik

Teadlased Marju Lauristin, Krista Fischer, Anzori Barkalaja, Mikko Lagerspetz jt

Kunstnikud Maria Arusoo, Kirke Kangro, Edith Karlson, Peeter Laurits, Mart Sander, Kadi Soosalu, Marta Vaarik jt.

Koreograafid Jüri Nael, Sveta Grigorjeva ja Mart Kangro

Kirikuõpetajad ja teoloogid Annika Laats, Triin Käpp, Meelis Süld, Tauno Toompuu jt.

Sportlased Maik-Kalev Kotsar ja Kasper Elissaar.

Ettevõtjad Taavet Hinrikus, Karoli Hindriks, Ville Jehe, Andreas Kaju, Allan Martinson, Tiit Pruuli, Rasmus Rask, Kaidi Ruusalepp, Sten Tamkivi, Martin Villig, Markus Villig jt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.