"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
statistika Aprillis kasvas tööstustoodangu tootjahinnaindeks 4,2 protsenti (0)
22. mai 2023
Statistikaamet Siim Lõvi /ERR

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis 2023. aasta aprillis võrreldes eelmise aasta aprilliga 4,2% ja langes võrreldes märtsiga 0,7%.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas indeksit märtsiga võrreldes eelkõige hinnalangus elektri- ja soojusenergiaga varustamises ning kütteõlide, metalltoodete ja elektroonikaseadmete tootmises. „Samuti mõjutas indeksit hinnatõus puidutöötlemises,“ lisas Šokman.

2022. aasta aprilliga võrreldes mõjutas indeksit enim hinnatõus toiduainete, ehitusmaterjalide ja elektriseadmete tootmises. Vastupidist mõju avaldas kütteõlide ja elektrienergia tootmise hinnalangus. Töötlevas tööstuses kokku oli hinnatõus 5,2%, sealhulgas toiduainete tootmises 13,6%.

Ekspordihinnaindeks langes aprillis võrreldes märtsiga 0,6%. Kõige rohkem langesid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ja põllumajandussaadustel. Kõige rohkem tõusid hinnad rõivastel, mööblil, keemiatoodetel ja elektriseadmetel. Võrreldes 2022. aasta aprilliga suurenes ekspordihinnaindeks 5,5%.

Impordihinnaindeks langes aprillis võrreldes märtsiga 0,4%. Enim langesid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ja metallidel. Hinnad tõusid enim puittoodetel, mööblil ning tööstusmasinatel ja -seadmetel. Võrreldes 2022. aasta sama kuuga suurenes impordihinnaindeks 2,4%.

Tööstustoodangu tootjahinnaindeksi ning ekspordi- ja impordihinnaindeksi andmeid kogub ning analüüsib statistikaamet majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi tellimusel, et saada aru, kuidas läheb Eesti majandusel.

Vaata ka hindade valdkonnalehte.

Detailsemad andmed on avaldatud statistika andmebaasis.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.