"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
GALERII JA VIDEO TalTechis avatakse ainulaadne kunstinäitus, kus on välja pandud uue elu saanud laboris kasutatavad esemed (0)
22. mai 2023

25. mail avatakse külastajatele väga eripärane näitus, kus on näha laboris kasutatavad esemeid hoopiski uues kuues Keemilise ja Bioloogilise Füüsika Instituudi (KBFI) vaneminsener Ain Toimi käe läbi. Sellest ümber kombineeritud laboriseadmete seeriast on see näitus juba seitsmes.

Vaata galeriid (14)

Toimi igapäevatööks on laboriseadmete hooldus ja korrashoid. Ka vabal ajal putitab ta vanu masinad töökorda või võtab need sootuks osadeks lahti. Nii on saanud uue elu klaasist bidestillaatori keedunõu jahuti, tsentrifuugi rootor, mõõtsilindrid, monokomaatorid, autoklaavi isekirjutaja, kinoprojektori peegel ja arvukad muud detailid.

Näituse autor tõdeb, et ta on lapsest saadik erinevaid asju ehitanud, aga laboritehnika ümber kombineerimise jõudis ta palju hiljem. “Olen ehitanud näiteks vanemate maja, selle sisu ja valgusteid, aga siis ei kasutanud ehitamisel taaskasutatavaid materjale vaid uusi. Taaskasutuseni jõudsin alles siis kui need hakkasid tekkima ehk töötan sellises kohas, kus vanad seadmed vanaks jäävad ja peaksid koha leidma prügimäel,” kirjeldas kunstnik.

Tema sõnul on laboritehnikas ilusaid asju, mida ühel hetkel hakkas lihtsalt neist välja nokkima ja neid omavahel uuteks esemeteks kombineerima. Ostetud detaile on kunstitöödes aga väga vähe. “Siin pole otseselt midagi ehitatud vaid kombineeritud erinevatest detailidest. Vahel vajadusel vaid kohendan. Kui mul on näiteks mingisugust toru vaja siis otsin kuni leian ja ehitan siis kõike katseeksitusmeetodil.

Näitusel olevaid lampe osta võimalik ei ole, sest kunstnik valmistab neid vaid heal juhul kingiks. Ehitab enda rõõmuks ja tõdeb, et Eestis keegi teine sellist asja rohkem ei tee. Maailmas aga leidub neid, kes ehitavad kohati sarnaseid asju aga päris samasuguseid seni veel leidnud ei ole.

Tehnikaülikooli muuseumi juhi ning näituse kuraatori Kadri Kallaste sõnul valmivad Toimi käes ehted, valgustid ja mööbel. „Suurepärane disainerisilm, ergas tehniline taip ja poeetiliselt tundlik lähenemine vanadele tehnika- ja laboriseadmetele teevad Ain Toimist lummava nähtuse Eesti taaskasutuskunsti maastikul,“ leiab Kallaste.

Näitust ilmestavad Eesti keskkonnahoiu, ringmajanduse ja jäätmekäitluse ekspertarvamused, mis seletavad lahti e-jäätmetega seotud probleeme ning jagavad praktilisi näpunäiteid keskkonnasäästlikumaks eluviisiks. Samuti inspireerib näitus oma harjumusi teadliku pilguga üle vaatama.

Näitus jääb avatuks 2024. aasta maikuu lõpuni.

Kuraatorid: Kadri Kallaste, Kateriin Rikken ja Kelli Luik

Kujundus: Malle Jürgenson ja Krista Lepland (Disainibüroo Laika, Belka ja Strelka)

Filmid: Heiki Sepp (ERR)

Tehnilised joonised: Nika Gabiskiria (Garbage Kids)

Installeerimine: Raivo Väliste (Kastivabrik)

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.