"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Omavalitsuste tulude ümberjagamine: kõik teha ühteviisi vaeseks? (0)
23. mai 2023
Saue vallavanem Andres Laisk. Sander Ilvest/Postimees/Scanpix Baltics

Saue vallavanem Andres Laisk kirjutas ERR-i portaalis valitsuse kavatsusest hakata rahaliselt tugevamate omavalitsuste arvelt toetama nõrgemaid. Selle kava ümber on aga palju segadust. Seda, et eelnõu on praegusel kujul toores, on öelnud ka rahandusminister Mart Võrklaev. Ise küsimus, et kui see isegi rakenduks mõne aasta pärast, siis mida see paremaks teeks? Andres Laisk märkis, et kavandatav muudatus, mille puhul jagatakse keskmiselt ühe omavalitsuse tulubaasist võetav investeeringute raha ümber kuue-seitsme omavalitsuse kulude katmiseks, mõjutab tugevasti rahaliselt kaotavate omavalitsuse võimekust uute elanike juurdekasvuga sammu pidada. Samas ei aita see lisaraha kuigivõrd ka vaesemaid. Veel paari nädala eest toimus rahandusministeeriumi tasandil konstruktiivne dialoog, mille raames arutati, kui suure kärpe nn rikkad omavalitsused nelja aasta jooksul üle elaks ja kuidas see saaks astmeliselt rakenduda. Ootamatult muudeti lähenemist ja kiirustades toodi tulubaasi muudatused juba järgmisse eelarveaastasse. Aga pikem vaade jäeti vaikimisi üldse kõrvale klausliga, et selle juurde tullakse hiljem. Argumendiks toodi ootamatu avastus, et ligikaudu 30 omavalitsust ei tule oma ülesannetega toime ja vajavad kohe rahalist toetust. Kui palju ja millal peavad hakkama rikkamad omavalitsused vaesematele oma raha loovutama, on praegu veel seega segane.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.