"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Vanalinna päevad kutsuvad tasuta tuuridele riigivõimu hoonetes (0)
24. mai 2023
Mats Õun

Juuni esimesel nädalavahetusel toimuvad Tallinna vanalinna päevad kutsuvad osalema tasuta tuuridel ja ekskursioonidel, teiste seas toimuvad tuurid riigikogu hoones, Stenbocki majas ning 4. juunil, Eesti lipu päeval ka Pika Hermanni tornis.

Kogenud giidid tutvustavad riigikogu hoonet ja Toompea lossi ning Stenbocki maja väärikat ajalugu ja arhitektuuri. Eesti- ja inglisekeelsed ringkäigud kestavad u mbes 60 minutit ning on osalejatele tasuta. Vajalik on vaid eelregisteerimine veebilehel vanalinnapaevad.ee.

Lisaks ajaloolistele hoonetele korraldatakse tuure ka rohealadel. Nii toimub kaks liigirikkuse tuuri bastionaalvööndis, mis räägivad liigirikkusest linnakeskkonnas – kuidas on seotud erinevad taimed, putukad, linnud ja loomad ning miks on vaja lasta loodusel segamatult tegutseda. Jalutuskäike viib läbi Tallinna Botaanikaaia metoodik Eliko Petser.

Vanalinna päevade ajal avab oma uksed kõikidele huvilistele Ukraina Kultuurikeskus, kus pakutakse võimalust tutvuda Neitsi Maarja kabelis Grusbeke torniga, näha mänguasjamuuseumi, Hildegardi hoovi ja mehaanilist mängasjade teatrit “Moralite”. Ukraina Selts näitab ka lähemalt, kuidas töötab Labora meistrikoda. Tuurid toimuvad eesti ja vene keeles.

Mitmekülgseid ringkäike toimub kolme päeva jooksul veelgi. UNESCO maailmapärandi nimekirja kuuluvast linnasüdamest leiab silmapaistvaid uusehitisi, mis on viimaste aastakümnete jooksul piirkonda rajatud. Ringkäigul “Uus vanalinn” vaadeldakse arhitektuuriteoseid alates 1980. aastate teisest poolest kuni tänapäevani. Pühapaikade pika ja põneva ajalooga saab tutvuda Tallinna Püha Vaimu ja Oleviste kirikutes, toimuvad giidituurid Mustpeade majas ning eraldi lõbusaid ekskursioone korraldatakse ka lastele. Vanalinna päevade programmile paneb punkti Jaak Juske kummituslugude tuur.

Mahuka vanalinna päevade tuuride programmiga saab lähemalt tutvuda veebilehel https://vanalinnapaevad.ee/urituse-kategooria/muuseumid-ja-tuurid/ .

41. Tallinna vanalinna päevad toimuvad 2.–4. juunini. Seekordse festivali fookuses on kestlik linnaruum, keskkonnasõbralik ning kogukondlik kultuur ning pealkirja “Värske vaade” all kohtuvad festivalilavadel ja ümbruses tegutsevad kultuuriasutused, -kollektiivid, muuseumid, teatrid, loomeinimesed, kogukond ning külalised.

Kokku on kolme päeva jooksul kavas üle 40 tasuta kontserdi ja kokku enam kui 300 sündmust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.