"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uuring: õppesuundadest on mainekamad IT, tehnika ja tervise erialad (0)
26. mai 2023
Uuring: õppesuundadest on mainekamad IT, tehnika ja tervise erialad Pexels

Eesti inimesed leiavad, et eelkõige tasub õppida info- ja kommunikatsioonitehnoloogiat, tehnikaalasid või tervisega seotud eriala, selgub Kantar Emori värskest ülikoolide maine uuringust.

Info- ja kommunikatsioonitehnoloogia on selgelt kõige soovitatum – seda soovitaks õppima minna 40 protsenti eestimaalasi. „Avalikkuses on pikka aega käsitletud seda teemat, kuidas meil on suur puudus arendajatest ja teistest IT-valdkonna spetsialistidest. Teadmine, et seal valdkonnas tööd jagub ning palgatingimused on head, kajastub ka uuringu tulemustes,“ rääkis Kantar Emori uuringuekspert Jaanika Hämmal. „Selge erinevus on naiste ja meeste eelistustes, kus meestele on endiselt sümpaatsemad reaalteadustega seotud erialad ning naistele tervise-, sotsiaal- ja humanitaarvaldkonna erialad,“ lisas ta. 

Tehnikaalasid ehk elektroonikat, mehaanikat, energeetikat, mootorliikureid, laevandus- ja lennundustehnikat ja muud sellist soovitab õppima minna 28 protsenti eestimaalastest. Tervise õppesuuna erialasid ehk arstiteadust, õendust, ämmaemandust, farmaatsiat ja muud sellist soovitab õppima asuda 24 protsenti elanikkonnast. Lisaks neile erialadele on tõenäoline, et oma tuttava/sõbraga erialavalikuid arutades võidakse soovitada veel ärindust ja haldust 13 protsendiga, õigusteadust 11 protsendiga, sotsiaal- ja käitumisteadusi seitsme protsendiga ning bioloogiat ja sellega seotud teadusi samuti seitsme protsendiga.

Vaadates Eesti ülikoolide mainekust, on jätkuvalt selgelt mainekaim Tartu Ülikool, millele järgnevad Tallinna Tehnikaülikool, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Eesti Maaülikool, Eesti Kunstiakadeemia ja Tallinna Ülikool. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.