"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
15 aasta vanune maja on justnagu muinsuskaitsealune (0)
30. mai 2023
Pilt on illustratiivne. Albert Truuväärt

Kirjanik Tiina Laanem kirjutas Maalehes, et hea on küll rääkida taaskasutusest ja vanade asjade võimalikult kaua käigus hoidmisest, aga tegelikus elus on see närvesööv ettevõtmine. Ja sa mõistad, miks juba mõni aastakümme vana elamugi on paras peavalu. Kui majas 15 aaasta tagust remonti tahad uuendada, siis suure tõenäosusega sama värvi enam ei saa, sest koodide süsteem on uuenenud. Olgu – seina võib värvida ka teist värvi. Kuid sama on pea iga asjaga. 15-aastasele, katki läinud Abloy lukule pole detaili, sest mudel on ammu tootmisest maas. Kui mõni põrandaplaat läheb katki, tuleb vahetada terve põrand, sest ilmselt pole enam tootjatehastki olemas. Kui mõni tala või pruss on läbi, tuleb jällegi esitada eritellimus, sest taolise mõõduga juppe enam poest ei saa jne. Sealt tulebki arusaam, et juba 15 aastat vana maja on nagu muinsuskaitsealune, kus pole n-ö standardlahendustega suurt midagi pihta hakata. Kel pole sügavat ehitushuvi, sellel on targem see maha müüa ja uuem osta. Remontimisega on lõputu peavalu, aga samas puudub ka muinsusele vähemalt omane väärtus. Tiina Laanemi tähelepanekutele võiks lisada, et mõnigi ettevõte võiks selles nišis näha hoopis võimalust. Kunagi nõukogude ajal olid hinnatud ametimehed varustajad, kes ainult sellega tegelesidki, et defitsiitseid materjale või varuosi taga ajasid. Ühelt poolt võiks tegeleda lammutatavatel objektidel puit- jm kasutuskõlblike detailide päästmisega, teisalt osta kuulutuste kaudu kokku igasugust inimestel asjatult seisvat ehituskraami või remondimaterjali, mida enam ei toodeta, ja seda huvilistele vahendada. Teatavasti on meie rahvale igiomane korjata asju ja säilitada ülejääke, et äkki läheb vaja.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.