"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Majanduslikult tunneb end kindlalt vaid 10-20% inimestest (0)
30. mai 2023
Pilt on illustreeriv. Pixabay

Praegusel majanduslikult keerulisel ajal näivad teated inimeste finantstervise kohta olevat üsna vastuolulised. Kuid seda ainult pealtnäha. Swedpanga hiljutise analüüsi järgi on Eesti elanike finantstervis pingeline. See tähendab, et inimesed tulevad toime igapäevaste rahaasjadega, kuid ei tunne end piisavalt kindlalt ja turvaliselt võimalike ootamatuste korral ja ka tulevikule mõeldes. Samas on lausa kolmandik haavatavas olukorras, kus nende kulud ületavad sissetulekuid, säästupuhver on väike või olematu, puuduvad kindlustused ning laenukoormus käib vähemal või suuremal määral üle jõu. Turvavõrk puuduvat veerandil Eesti elanikest. Teisalt on mitmed teised analüütikud teatanud, et möödunud aasta lõpus oli eraisikutel Eestis kontodel üle 13 miljardi euro, mis on kõigi aegade rekord. Siiski pole paljudel põhjust rõõmustada, sest umbes 70 protsenti hoiustest – ehk rohkem kui poole Eesti riigieelarve jagu – kuulub vähem kui 10 protsendile hoiustajatele. Tegemist on seega ühe näitega, kuivõrd ebavõrdselt on rikkus ühiskonnas jagunenud. Lõhenemine aga süveneb ehk siis rikkamad jäävad vähemalt sama rikasteks, vaesemad on aga oma kriisivarud ette võtnud. Näiteks on Finora panga andmetel vähenenud kuni 20 000-euroste hoiuste maht. Suuremad hoiused on aga kasvanud, ja seega jõukamal rahval seisab raha lihtsalt arvel ja ühtlasi kaotab väärtust.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.