"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Saarineni maja sisehoovis kõlab puhkpillimuusika ja taaselustatakse tummfilmi kogemus (0)
31. mai 2023
Saarineni maja sisehoovis kõlab puhkpillimuusika ja taaselustatakse tummfilmi kogemus Eesti Interpreetide Liit

Laupäeval, 3. juunil avab Saarineni maja üheks õhtuks oma sisehoovi pakkudes kontserdielamusi eesti interpreetide osalusel. „Saarineni maja heliseva hoovi“ raames teeb debüüdi Eesti Puhkpillikvintett ning taaselustatakse tummfilmi vaatamise kogemus.

Tallinna kesklinnas, Draamateatri vastas asuv kõrge trepiga uhke maja on tuttav pea kõigile tallinlastele. Soome arhitekti Eliel Saarineni projekti järgi valminud maja ehib vanalinna juba 1912. aasta lõpust. Maja on tulvil ajalugu olles olnud koduks või pakkudes tööpinda paljudele riigimeestele, kirjastustele ja kirjanikele, kunstile ning viljakat pinnast muusikale. Tänasel päeval paiknevad majas näiteks Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Laulu- ja Tantsupeo sihtasutus, Eesti Muusikanõukogu ja Eesti Interpreetide Liidu kontorid.

3. juunil toimuvad Saarineni maja sisehoovis Eesti Interpreetide Liidu eestvedamisel kontserdid, mis on osa Tallinna vanalinna päevade programmist. „Õhtu jooksul toimub kaks eriilmelist kontserti, mille sisu on inspireeritud 20. sajandi esimestest kümnenditest – ajast, mil valmisid sellised märgilised hooned nagu Estonia teater, Draamateater aga ka Saarineni maja,“ sõnab Eesti Interpreetide Liidu esimees Henry-David Varema. „„Saarineni maja heliseva hoovi“ kontserdid on Interpreetide Liidu poolne kingitus, tähistamaks 110. aasta möödumist Saarineni maja valmimisest 1912. aasta lõpus.“

Kell 19 annab kontserdi rahvusvahelise haardega puhkpillimängijatest koosnev Eesti Puhkpillikvintett, mis teeb Interpreetide Liidu kontsertide raames debüüdi. Puhkpillikvinteti moodustavad viis tunnustatud, nii Eestis kui ka võõrsil, tegutsevat tippinterpreeti eesmärgiga pakkuda sisukaid tõlgendusi nii puhkpillikvinteti klassikast kui ka vähem tuntud teostest, samuti uudisloomingust. Ansamblisse kuuluvad Heili Rosin-Leivategija (flööt), Guido Gualandi (oboe), Soo-Young Lee (klarnet), Peeter Sarapuu (fagott), Jürnas Rähni (metsasarv).

Kell 22 taaselustub tummfilmi kogemus – filmilinal esitletakse vanimat teadaolevat Eesti mängufilmi „Laenatud naene“, mis valmis arvatavasti 1913. aastal. Tummfilmi-kontserdi muusikalise poole ning filmile järgneva kontserdi sisustavad tänapäevaste helidega Villu Veski (saksofon), Tiit Kalluste (akordion) ja Robert Jürjendal (kitarr).

Lisainfo ja piletid on saadaval Fientas.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.