"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
JUHTKIRI Tänapäeva kool ajab vanemaid inimesi kadedaks (2)
31. mai 2023
Krista Kiin Foto: Stanislav Moshkov

Ühes kergendusega kohe-kohe lõppeva kooliaasta üle kõlavad järjest murelikumalt hääled koolitatud pedagoogide puudusest ning allesjäänute läbipõlemisest ja töölt lahkumisest. Kvalifikatsiooniga õpetajaid on Eestis puudu tuhatkond. Õpetajaskond vananeb ja keskmine palk pole noortele motiveeriv.

Samas on paljud inimesed näiteks 30. eluaastate keskpaigas teinud oma karjääris kannapöörde ja valinud õpetaja kutse. Eks me kõik ole kuulnud, kuidas elukestva õppe käigus ümber ja juurde õpitakse, nii et tipp-pangaametnikust saab kohvikupidaja ja juristist joogainstruktor. Nõnda õpetab ka pikaaegne teletoimetaja Anne Mäns nüüd Tõnismäe riigigümnaasiumi Vabaduse Koolis ukraina lastele eesti keelt (loe lk 2–3), kinnitades, et neil, kes tulevad teistsuguse kogemusega kooli, on noortele väga palju anda. Ka samas artiklis sõna võtnud Lasnamäe gümnaasiumi õpetaja ja eripedagoog – endine pangatöötaja – Svetlana Udras tunneb, et õpilased vajavad teda rohkem kui rahandusmaailm. Mõlemad leiavad, et on vägagi loogiline, kui kooli jõuavad ka õpetajad, kellel on maailmale teistelt erialadelt saadud kogemustega midagi öelda.

Oleks vaja, et õpetajaamet saaks väärtustatud, mitte ei süveneks kuvand, kuidas töö on raske ja palk kasin, õpilased käitumisraskustega ja nende vanemad ülitundlikud, nii et ülikoolilõpetajad kooli tööle asuda ei taha. Kui noored tänapäeval võrdlevad, milline amet on prestiižne ja mille eest hästi makstakse, otsustatakse paraku selle töö kasuks, mille eest saab rohkem raha, et virelema ei peaks. Samas on õpetajate palgad Tallinnas juba üsna korralikud. Ehk aitaks õpetajate puuduse leevendamisele kaasa arusaama muutus õpetajaameti kohta. Tegelikult on tänapäeva õpetajaamet äge – teda ootavad kõiksugu nutitahvlid ja -laborid, robotid ja uudsed õpivõtted. Tänapäeva turnimispuude ja tantsuvahetundidega koolimajad teevad vanemaid põlvkondi kadedaks. Samuti ootavad laste säravad silmad – võimalust näha noori inimesi iga päevaga kasvamas ja targemaks muutumas ei ole kuskil mujal ametis.
Niisiis tasuks õpetajaametit tõsiselt kaaluda. See pole nõrkadele, vaid pakub tõsist väljakutset. Ning just lapsi ja väljakutseid armastavaid uusi inimesi koolid vajavadki.

Märksõnad:
Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Eesti õpetaja on 21. saj ori
31. mai 2023 09:42
Orjab lapsi, vanemaid, juhtkonda, tarkusest pakatavaid haridusametnikke. Naiivseid noori, kes soovivad orjatööd teha, leidub üha vähem.
i
31. mai 2023 08:23
Kunagi mitte väga ammu kandideerisin kooli õpetajaks, nüüd aga enam mitte. Ühiskonnas valitsev klient-klienditeenindaja suhe on jõudnud ka kooli, see on see roll, mida meile peale surutakse ja kadedaks säärane asjade seis mind ei tee. Ja millegipärast lapsed, need justkui õnnelikud kliendi rolli nautijad ei ole sugugu õnnelikud, vaid tunnevad, et nende õigusi ja vabadusi piiratakse, ning võrdlevad koolielu eluga vanglas.