"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Teletorn, Skywheel ja Tartu Kaarsild värvusid sclerosis multiplexi päevaks oranžiks (0)
31. mai 2023
Teletorn, Skywheel ja Tartu Kaarsild värvusidsclerosis multiplexi päevaks oranžiks Tiit Mõtus

Kuni 4. juunini on värvunud Tallinna Teletorn, Skywheel of Tallinn ja Tartu Kaarsild oranžiks, et avaldada toetust Eesti Lisainfo Eesti Sclerosis Multiplex’i Ühingute Liidule.

30. mail on rahvusvaheline hulgiskleroosi ehk sclerosis multiplex’i (SM) päev (World MS Day), mille ülemaailmse tähistamise eesmärgiks on tõsta teadlikkust sellest kroonilisest kesknärvisüsteemi haigusest, mida maailmas põeb hinnanguliselt 2,3 miljonit inimest. Sclerosis multiplex’i nädalat tähistatakse terve nädala, 4. maini —Teletorn on valgustatud oranžiks ka terve nädala jooksul.

Sclerosis multiplex ehk hulgiskleroos on krooniline kesknärvisüsteemi haigus, mida põeb maailmas hinnanguliselt 2,3 miljonit inimest ja Eestis umbes 1500 inimest. SM-i korral ründab inimese immuunsüsteem pea- ja seljaaju ning nägemisnärvide närvikiude ümbritsevat kaitsvat ja isoleerivat müeliinkihti, põhjustades põletikku ja sellele järgnevat kahjustust. Närvikoe kahjustus võib viia mitmesuguste sümptomite (nt lihasnõrkus, tundlikkuse, liikumis- ja nägemishäired) tekkele ja invaliidistumiseni. 

Hulgiskleroosi alase huvikaitse ja teadlikkusega tegelev Eesti patsiente ühendav Eesti Sclerosis Multiplex’i Ühingute Liit ning  teadus- ja arendustegevusse panustav globaalne tervishoiuettevõte Roche soovivad sel päeval juhtida ka Eestis, kus haigust põeb hinnanguliselt umbes 1500 inimest, tähelepanu haiguse põhjustatavatele probleemidele, patsientide ravivõimaluste ja erinevate elukvaliteedi aspektide parandamisele.

Et SM-i päeva kandvaks sõnumiks on „ühendused“ (connections) nii haigust põdevate inimeste kui seotud organisatsioonide vahel teabe, suhtluse ja kogukonnatunde edendamiseks, värvusid suured maamärgid oranžiks.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.