"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
TUNNUSTATI LAPSESÕBRALIKKE TOIDUKOHTI Panni ja Koogi peremees: see on meile tähtsam kui Michelini tärn. Meil mängivad teenindajad lastega kulli ja peitust! (0)
31. mai 2023
Peresõbralike restoranide tänuüritus. Betti Säre

Meie restorani kontseptsioon saigi kokku pandud just selleks, et lastega peredele midagi pakkuda – peamiseks sihtrühmaks oli täpselt samasugune perekond nagu me isegi,” rääkis nelja lapse isa ning toidukoha Pann ja Kook peremees Taavi Küttis. Peresõbraliku toidukoha kuldtärniga tunnustatud restoranipidaja sõnul on Pannil ja Koogil püsikliente, kelle lastega teenindajad koguni kulli ja peitust mängivad.

Vaata galeriid (56)

Eesti toidukohad muutuvad üha peresõbralikumaks, pöörates ikka rohkem tähelepanu ka kõige väiksematele külastajatele. Juba kolmandat aastat välja antava peresõbraliku toidukoha tunnustuse pälvis tänavu rekordiliselt lausa 48 kohta, mille sekka jõudis ka 17 Tallinna restorani. Võrdluseks: eelmisel aastal anti välja 40 peresõbralikkuse märgist, mille sekka jõudis 12 Tallinna toidukohta.

“Lasterikka perega väljas söömine, nagu ka suure perekonna teenindamine võib olla paras väljakutse – lisaks emale või isale istub seal kolm või neli, vahest koguni kümme last,” rääkis peresõbralikku märgistust jagava Eesti Lasterikaste Perede Liidu president Aage Õunap Paju villas toimunud tunnustusüritusel. “Igal ühel on oma soovid, vajadused, tujud ja emotsioonid. Peresõbralikkus ei seisne pelgalt lastemenüüs või pissipoti olemasolus – see tekib tundest, mida personal suudab toidukohta külastavale perekonnale pakkuda.”

Õunapi sõnul on toidukohad peredele hea kogemuse pakkumises aasta aastalt ikka paremaks läinud. Peresõbraliku toidukoha märgis võiks olla tema sõnul üks neist vahenditest, mis suunab asutuste pidajaid ikka rohkem selles suunas mõtlema.

“Eesti suurpered külastasid aprillikuu vältel kokku 62 restorani üle Eesti, selgitamaks välja, missugustes neist võib julgelt loota ka pere kõige pisemate soovidega arvestamist,” kirjeldas Õunap parimate toidukohtade välja valimist. “Sellele eelneb kandideerimisprotsess, milles kõik toidukohad osaleda saavad. Rõõm on näha, et nii mõnigi koht on lisanud juurde teatud täiendusi, tekitades näiteks joonistamis- või siis muid tegelusvõimalusi, mugandanud menüüd lastepärasemaks või teinud muid muudatusi, et perel oleks hea sinna tagasi tulla.”

Välja anti ka kuldmärgised

Lisaks anti kõrgeima tunnustusena välja viis peresõbraliku toidukoha kuldmärgist, mille pälvis tänavu esmakordselt ka Tallinnas Peterburi teel asuv toidukoht Pann ja Kook. Restorani peremees leidis tunnustust vastu võttes, et see on Pannile ja Koogile olulisem koguni Michelini tärnist.

“Meie restorani kontseptsioon saigi kokku pandud just selleks, et lastega peredele midagi pakkuda – peamiseks sihtrühmaks oli täpselt samasugune perekond nagu me isegi,” rääkis nelja lapse isa ning toidukoha Pann ja Kook peremees Taavi Küttis. Peresõbraliku toidukoha kuldtärniga tunnustatud restoranipidaja sõnul on Pannil ja Koogil püsikliente, kelle lastega teenindajad koguni kulli ja peitust mängivad.

“Kui nad tulevad, siis lapsed juba küsivad, kas see või teine teenindaja on kohal,” muheles Küttis. “Kõige suurem tunnustus on meie teenindajatele aga see, kui üks või teine laps neile oma joonistatud pildi kingib.”

Restoraniomaniku sõnul on nende kollektiivi peamiseks sooviks ületada pere ootused, nii et kui üheskoos lahkutakse, siis ollakse veel rõõmsamad kui enne tulemist. “Tore on kuulda, kui lapsed küsivad, millal me siia uuesti tagasi tuleme,” rääkis Küttis. “Lastel peab olema tegevust, et nad tunneksid end hästi. Ja toidud peavad kindlasti olema head.”

Panni ja Koogi peremehe sõnul tuntakse end ebamugavalt sellisel juhul, kui toidukohas juba ette viltu vaadatakse, et tullakse lastega. “Õnneks on selliseid kohti vähemaks jäänud, aga siiamaani tuleb sellist asja vahel ikkagi ette,” tunnistas Küttis. “See ei jäta ei lapsevanemale ega lapsele head mälestust ega tunnet. Peresõbralike toidukohtade tunnustamise kampaania on meie toidukohtadele kindlasti palju juurde andnud. Pere on tegelikult ka väga väärtuslik klient.”

Tervislik kõhutäis ja liikumisvõimalused

Ka tunnustusüritust võõrustanud Paju villa peremees Mattias Põld oli üks neist, kes sai sel aastal esmakordselt peresõbraliku toidukoha märgise osaliseks. “Olles kolme lapse isa ütlen, et on palju erinevaid pisifaktoreid, mis külastaja tagasi toovad: toit, tegevusvõimalused, teenindus ja nõnda edasi. Peresõbralikkus koosneb paljudest pisiasjadest,” leidis Põld.

Toidukohtasid hinnanud suurpere ema Kärdi sõnul on kõige olulisem, et lapsed leiaksid tegevust. “Meil on neli last, kaks neist hakkavad teismelisteks saama ja kaks on väikesed,” rääkis Kärt. “Kõige tähtsam on see, et neil oleks midagigi teha, kuni toitu oodatakse. Mõnikord piisab sellestki, kui tuuakse kasvõi paber ja pliiatsid. Muidugi on veel uhkem, kui on ruumi ja tegevust enam – mõnes kohas on asutusse lausa laste mängumaja ehitatud.”

Oluline on suurperede jaoks ka see, et pakutav toit oleks lastele ka hea kõhutäis. “Toit võiks olla lastesõbralik nii selles mõttes, et maitseb neile, aga ka selles osas, et on tervislik. Ei pea olema igal pool ainult friikartulid ja viinerid. Võiks ikka pakkuda ka sellist tervislikumat portsu, et lapsed saaksid ikka korralikult kõhu täis.”

Nelja lapse ema Kristin seadis samuti olulisele kohale tervislikuma menüü, mis pakuks alternatiivi laste seas tavapäraselt pakutavatele “friikatele”. “Kindlasti võiks olemas olla beebidele mähkimiskohti, aga tegevust võiks olla ka vanematele kui ainult viie kuni kaheksa aastastele.”

Suurpere ema juhtis tähelepanu sellelegi, et oluline on ka sellise koha olemasolu, kuhu saaks lapsevankrit panna. “Ma pigem ei jätaks last linnas vankriga välja magama, vaid tooks ikka laua juurde,” selgitas ta. Seda, et olukord toidukohtades on viimastel aastatel paremaks läinud, möönis ka Kristin – erandina osutas ta aga Vanalinnale.

“Seal on küll peresõbralikest toidukohtadest puudus,” nentis Kristin. “Enamikesse kohtadesse on juba lapsevankriga sisse pääsemine keerukas. Keldrikorrusele ikkagi niimoodi ei lähe.”

Noor toidukriitik: “Toit on tähtsaim!”

Kristini tütar, kaheksa aastane Evelin Kristelle ütles aga kõhklemata, et kõige tähtsam on ühe toidukoha juures, et seal pakutaks “häid toite” – kõik muu jäävat juba teisejärgulisele kohale. Väljas söömas käib noor toidukriitik aga sagedasti – lausa kaks korda nädalas süüakse kodu lähedal Tervisekeskuses pelmeene, nagu Evelin Kristelle ema Kristin ka kinnitas.

Peresõbraliku toidukoha märgise kampaania projektijuhi Triinu Singi sõnul on tore see, kuidas aasta-aastalt püüdleb perede tunnustust üha rohkem toidukohtasid üle Eesti. “Mullu andsime välja 40 märgist, tänavu juba 48,” selgitas ta, lisades, et nii mõnigi kannab auväärset tiitlit juba kolmandat aastat, aga lisandunud on ka täiesti uusi tegijaid. Ka kuldtärne anti tänavu aasta välja rekordiline kogus – kui möödunud aastal sai sellise kõrgeima tunnustuse osaks kolm toidukohta, siis tänavusel aastal kasvas nende arv viieni.

“Peame kõik üheskoos edasi pingutama, et võiksime järgmisel aastal välja anda juba kolmkümmend viis kuldmärgist,” oli kampaani juht Triinu Sink tuleviku suhtes lootusrikas ja entusiastlik.

Selleks, et mitte loorberitele puhkama jääda, võiksid toidukohad Eesti Lasterikaste Perede Liidu presidendi Aage Õunapi sõnul üha rohkem hakata mõtlema ka vanematele lastele tegevuste välja pakkumisele. “Kui perekond tuleb kohal selliste 15+ noortega, siis kaovad nood toitu oodates sageli nutitelefonidesse või muudesse sellistesse seadmetesse,” rääkis ta. “Toidukohtade omanikud võiksid mõelda, et mis võiks olla see, mis just seda vanuserühma haarata. Kui suudaks neilegi mingi ägeda tegevuse leida, siis oleks see jälle üks sammuke edasi, perekondadele veelgi toredama külastuskogemuse pakkumise poole.”

2023. aasta peresõbralikud toidukohad:

Tallinn

  1. Pann & Kook (kuldmärgis)
  2. Brasserie 11
  3. BOPP Kohvik
  4. City Grill House
  5. Fotografiska Tallinn
  6. Lore Bistroo
  7. MOOS Resto
  8. MuSu Resto
  9. Paju Villa
  10. Restoran Allee
  11. Restoran Nero
  12. Ristorante Flavore
  13. SNOOB Resto
  14. Vapiano Foorum
  15. Vapiano Solaris
  16. Vapiano Ülemiste
  17. Villa Thai

Harjumaa

  1. Lucca Restoran (kuldmärgis)
  2. Kohvik UKAS
  3. OKO Resto
  4. Restoran Üksik Rüütel

Tartu ja Tartumaa

  1. Cafe Truffe
  2. Elva Keegel ja Resto
  3. Juulamõisa kohapärimuskohvik
  4. Kohvik Newton
  5. Kohvik Spargel
  6. Vapiano Kvartal

Pärnumaa

  1. Fööniks Restoran
  2. Pagaritöökoda Leivakas
  3. Restoran Strand
  4. Resto Võrgukuur
  5. Statka Resto

Lääne-Virumaa

  1. Tulivee Rannarestoran (kuldmärgis)
  2. Sarvik Grillresto
  3. Vihula Mõisa Restoran
  4. Virma Pubi

Saaremaa

  1. GoSpa Restoran (kuldmärgis)
  2. Chameleon Kohvik-Lounge
  3. Restoran Särg

Viljandimaa

  1. Kohvik Fellin
  2. Kohvik Muusa

Valgamaa

  1. Ugandi Resto (kuldmärgis)
  2. Kohvik Johanna

Võrumaa

  1. Seto Tsäimaja

Järvamaa

  1. Tikupoiss

Hiiumaa

  1. Tuuletorni Kohvik Ruudi

Läänemaa

  1. Hapsal Dietrich

Järvamaa

  1. Kohvik-Resto Ajatu

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.