"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
galerii Sinilipu tunnustusega Pirita rand tegi algust suvehooajaga (1)
01. juuni 2023
Pirita Linnaosa Valitsus avas Pirita rannahooaja (01.06.2023) Ksenija Kurs

1. juunil avas Pirita linnaosa vanem Kaido Saarniit ametlikult Pirita rannahooaja. Vardasse heisati Sinilipp märgistades kvaliteetranda, kus on tagatud turvalisus ning ranna ja merevee puhtus. Õhutemperatuur oli rannas 10 ja veetemperatuur 11 kraadi. Tormine ilm oli kohale meelitanud talisuplejad ja surfarid.

Vaata galeriid (36)

Pirita rand pakub mitmekülgseid teenuseid, mille hulka kuulub ka invaranna teenus. Eesti esimeses invarannas saavad ujuma minna liikumispuudega inimesed kasutades selleks ujukitega ratastoole. Lisaks on rajatud kaldtee, mis ulatub mereni, tagades sujuva vette mineku. Ujujaid abistab väljaõppe saanud personal, kes valmistab ujujad vette minekuks turvaliselt ette. Oluline on märkida, et vette minek invarandades on lubatud ainult isikliku saatjaga.

Pirita linnaosa vanem Kaido Saarniit väljendas rõõmu Pirita ranna teenuste üle: “Võime uhkusega öelda, et Pirita rand on üks kahest Tallinna parimast rannast, kuna täidame nii Sinilipu kvaliteedimärgi tingimusi kui ka oleme tunnustatud invarannana.”

“Invarannateenuse tunnustus on meile oluline, kuna soovime tagada, et kõik inimesed, olenemata nende liikumisvõimest, saaksid nautida rannaelamusi,’’ lisas Saarniit.

Selleks, et suvi mööduks muretult on oluline järgida rannas ka ohutusnõudeid.  Avalikus supelrannas tuleb vältida liigset lärmi, jätta koduloomad koju, mitte tuua randa klaasesemeid, jälgida hoolikalt lapsi, grillida ja telkida vaid selleks ettenähtud kohtades ning hoida liiv puhtana, võttes prügi lahkudes kaasa.

Sinilipp on rahvusvaheliselt tunnustatud kvaliteedimärk, mis tähistab supelrandade kõrget taset veekvaliteedi, puhta ja hooldatud liivaranna, turvalise keskkonna ning puhta joogivee võimaluste osas. Pirita rand vastab 33 kriteeriumile neljas kategoorias: veekvaliteet, turvalisus ja teenused, keskkonnaharidus ja -teave ning keskkonnajuhtimine.

Lipp antakse üheks hooajaks ning selle täitmist kontrollitakse hooaja jooksul. Tänagi vaatasid ranna üle munitsipaalpolitseinikud, kes tuletavad inimestele meelde, et lemmikloomad tuleks randa minnes siiski koju jätta.

’’Avalikus rannas ja valvatavas alas lemmikloomad lubatud ei ole. Selleks on mitmeid põhjuseid – küll võivad lapsed neid karta, loomad võivad vigastada üksteist ning tekib ka väljaheidete probleem,’’ selgitas Munitsipaalpolitsei Ameti juhtivspetsialist Margo Irve.

Tallinna abilinnapea Tiit Teriku sõnul ollakse Tallinnas asuva viie rannaga hooajaks igati valmis. ’’Täna on Pirital küll väga tuuline ning merd saavad nautida vaid surfarid, sest vetteminek ei ole täna ülemäära mõistlik,’’ ütles abilinnapea.

Ligipääsetava invaranna teenus on avatud kogu ametliku rannahooaja vältel, 1. juunist kuni 31. augustini, igapäevaselt kell 12.00-18.00 ning see on külastajatele tasuta. Nädalavahetustel soovitatakse ujumisratastooli eelnevalt broneerida, helistades telefonil 5020319. Invarand asub G4Si rannavalve staabi kõrval. Täiendavat teavet saab leida ka koha peal ning Tallinna ligipääsetavuse infosüsteemis lips.tallinn.ee.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

pisut jäine tuul täna
1. juuni 2023 22:32
aga 21.mail oli küll mõnusalt veel soe ja merevesi isegi vist 15,5 C , sai proovitud . Tallinnast 50 km