"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
galerii Pidu nagu filmis ehk toimus Eesti suurim svingmuusika ja -tantsu festival Tallinn Swing Weekend (0)
02. juuni 2023
Pidu nagu filmis ehk toimus Eesti suurim swingmuusika ja -tantsu festival Tallinn Swing Weekend Rasmus Pitkänen/Tallinn Swing Dance Society

Svingtantsu ja -muusikat au sees hoidev Tallinn Swing Weekend tõi 19.-21. mail pealinna kokku üle 200 svingtantsija nii Eestist kui ka kaugemalt. 

Vaata galeriid (19)

Tallinn Swing Weekend on festival, mis on pühendatud Ameerikast pärit svingtantsudele Charlestonile ning soolo jazz’ile ja svingiajastu hiilgeaegadest, 1930ndatest, pärit paaristantsule Lindy Hop. Tallinn Swing Dance Society ühtede asutajate ja juhendajate Eliisa ja Janek Õunamägi sõnul annab svingtantsudele pühendatud festival kohalikele tantsijatele suurepärase võimaluse jagada kirge tantsu, muusika ja ajastu vastu teistega, kes tegelevad sama harrastustega mujal maailmas.

Kahel päeval toimusid tantsuõhtud Nelipühi Kirikus, kus rahvast tantsutas Rootsist pärit muusikute koosseis Gentlemen & Gangsters. “Svingbänd, kes on professionaalne mängima just svingtantsijatele, on omaette klass. Nende lood ei kõla kunagi täpselt samamoodi ning muusikud on suuresti tantsijatest inspireeritud,” kirjeldab Eliisa. “Muusikud, tantsijad ja vintage-ajastu austajad muudavad ühises sümbioosis need õhtud justkui ajamasinaks otse aastasse 1930, kus kõik on detailideni stiilipuhas,” lisab Janek.

Festivali keskmes ei ole aga ainult tantsupeod – kaks päeva on täis ka tantsutunde. Tantsijaid olid õpetama tulnud professionaalid Kreekast, Inglismaalt ja Itaaliast. “Selle aastasel festivalil oli meil juhendamas viis maailmas väga hinnatud svingtantsijat. Muuhulgas andis Lindy Hop’i tunde ning viis läbi ka svingtantsude ajalootundi Joseph Sewell, kelle mentoriteks on olnud 1930ndatel seda tantsu viljelenud nõndanimetatud old-timerid,” kirjeldab Eliisa. Festivalil pöörati esmakordselt veelgi rohkem tähelepanu ka Lindy Hop’i juurtele. “Joseph õpetas meie tantsijatele, kuidas seda tantsu 30ndate Ameerikas tantsiti. Olulised ei ole meie jaoks mitte ainult tantsusammud, vaid ka selle tantsu ajalooline külg,” lisas Eliisa.

Tallinn Swing Dance Society eesmärgiks on korraldada tantsukursusi, festivale, õpitubasid, loenguid ja teisi üritusi, mis pakuksid täisealistele svingihuvilistele vabaaja sisustamist ning ühise harrastusega seotud oskuste ja teadmiste täiendamist. Kümne tegutsemisaasta vältel on TSDS juhendajate käe all teinud oma esimesi tantsusamme ligi 1000 inimest. Kogukond on korraldanud muuhulgas üle 20 svingtantsu ja -muusika festivali ning 7 stiliseeritud rattaretke Swing&Ride. TSDS korraldavatest üritustest suurim ongi Tallinn Swing Weekend, mille korraldamist toetab ka Tallinna linn.

Rohkem infot Tallinn Swing Dance Society kohta leiate kodulehelt: http://www.tsds.ee/.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.