"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pirita klooster tähistas Püha Birgitta 650. surma-aastapäeva (0)
04. juuni 2023
Pirita LOV

Pirita kloostris tähistati pühapäeval Püha Birgitta 650. surma-aastapäeva tänumissaga, mille viis läbi piiskop Philippe Jourdan.

Pirita linnaosavanem Kaido Saarniit meenutas, et ainuüksi linnaosa nimi – Pirita – sümboliseerib Püha Birgitta rikkalikku pärandit. Klooster on olnud ja jääb asumi südamesse ja tähistab selle paiga erilisust kogu Euroopa ajaloos.

“Meil on suur rõõm juubelipäeval austada ja tunnustada pühaku pühendumist teiste teenimisele ja tema rahutoovat sõnumit,” kõneles Saarniit ja lisas, et 650. juubeli verstapost näitab elutöö elujõulisust.

Aastasadade jooksul on kloostri võimsad müürid võõrustanud sadu tuhandeid külastajad. Pühapäeval viibis austusavaldajate seas ka Tallinna linnapea Mihhail Kõlvart.

Pärastlõunal toimus Pirita uues kloostris ajalookonverents ning pühakule pühendatud kontsert, millel musitseerisid vokalist Karin Lagergren Rootsist ja Vox Clamantis.  

Rootsi aadlidaam Püha Birgitta ehk Birgitta Birgersdotter elas aastatel 1303–1373. Legendi järgi ilmutas Kristus end Püha Brigittale pärast tema abikaasa Ulf Gudmarssoni surma. Kristuse käsu kohaselt pühendas Birgitta oma elu vaimsele sõnumitoomisele maailma ning läks Rooma, kus ta elas kuni surmani. Räägitakse, et tema elu jooksul ilmutas Kristus talle üle 600 korra.

1370. aastal sai Birgitta Roomas paavstilt loa luua uus, Püha Päästja ordu, mis hiljem sai tuntuks ka kui Ordo Sanctissimi Salvatoris (O.Ss.S.) ehk Pühima Päästja Ordu. See ordu tegutseb üleilmselt tänaseni, sealhulgas ka Eestis. Püha Birgitta lahkus meie hulgast 23. juulil 1373 Roomas.

Aastal 1999. aastal kuulutas paavst Johannes Paulus II Püha Birgitta Euroopa kaitsepühakuks – see on tiitel, mis anti veel kahele naispühakule. Püha Birgitta mälestust austatakse üle kogu Euroopa.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.