"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Koorijuht ja laste laulupeo ühendkooride dirigent Lydia Rahula: Isegi kergema alkoholi suhtes olgu nulltolerants (1)
05. juuni 2023
Koorijuht ja laste laulupeo ühendkooride dirigent Lydia Rahula: Isegi kergema alkoholi suhtes olgu nulltolerants. Svetlana Aleksejeva

Hiljuti toimus Paljassaares hukkunuga liiklusõnnetus, kus autojuht ja kogu seltskond oli joobes. Pealinn küsis, mida teha selliste õnnetuste vältimiseks.

Mul pole õnneks tulnud kedagi oma sõpradest-tuttavatest korrale kutsuda purjus peaga rooli istumise pärast. Selliseid sõpru, kes seda vajaksid, mul lihtsalt pole.

Auto vänderdamises on süüdi alkohol, siis koputaksin eelkõige inimese südametunnistusele ja küsin: kus on sinu eneseväärikus? Üldine liikluskultuuri paranemine oleneb juhtide tahtest rohkem kui hirmust politseile vahele jääda. Aga ajutise abinõuna peaks muidugi ka kontrolli tugevdama, eriti kui meil ees on laste laulupidu.

Minu meelest räägitakse kogu aeg, et alkoholi kättesaadavust tuleks piirata.  Aga piira nii palju kui tahad, ometi saab kõik saab alguse kodust. Alkohol on arukate inimeste jook, ei muud. Ja kui arukust pole, kas siis aitaksid mingid mehaanilised tõkked, nagu alkolukk? Ma ei ole kindel.

See asjandus ei toimi siis, kui tuleb näiteks jaanipäeval lõbusat seltskonda sõidutada, aga auto ei käivitu…

Selle alkoluku puhul on mul sellised kahtlused, et mis siis saab kui ma ise olen kaine ja vean väsinud sõpru koju ja autos hõljub alkoholi lõhna, kas siis jääb auto seisma? Siis ei saa keegi edasi. Või hakatakse üle kavaldama, lastakse algul kainel puhuda ja siis istub purjus tegelane rooli.

Kui mõelda nüüd eelseisva laste laulupeo peale, siis peaksime küll õnnelikud olema, et seni pole ju laulupeolistega liikluses midagi tõsist juhtunud. Ja laulupeo ajal sõidavad kõik ka linnas aeglasemalt kui tavaliselt. Ja tänavu ei saa Tallinna kesklinnas ammugi väga kihutada. Aga mõned üksikud hullud ikka on, kes vaatamata kõigele kihutavad, eriti mootorratturid. Need tuleks kõik laulupeo ajal kinni püüda ja politsei peaks olema nendel päevadel eriti valvas ja suurte jõududega väljas. Ja tuleb igas meediakanalis kõigile autojuhtidele laulaupeo ajal iga tund meelde tuletada, et linn on lapsi täis ja peab olema rooli keerates ettevaatlik. Tõmmake neil päevadel kohe vabatahtlikult kiirus maha, et teed ületavad laulupeolised oleksid kaugelt juba nähtavad  ja tehkem igasuguse alkoholi, ka kerge siidri suhtes täielik nulltolerants. Kui ikka kogu aeg seda igal pool korratakse, siis lõpuks jõuab kohale ka ja mõjub ja me võime rõõmsalt pidu pidada.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Mim
7. juuni 2023 12:52
Tore on näha kooli komsomolijuhti, pioneerikarlarättide kandmise range järelvalve korraldajat ja Lenini ülistuslaulude õpetajat taas kord sõna võtmas. Temale kuuluvad klassikaks muutunud sõnad: "Kas sa närakas tead, mis asi on kaelarätt, see on punalipu nurk ja seda tuleb austusega kanda". Selle lipu all tehakse ka praegu suuri tegusid.