"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Analüüs: hotellide käibemaksu tõusuga lõigatakse rängalt näppu (0)
07. juuni 2023
Mõistagi ei kaota ainult majutusasutused, vaid veel paljud ettevõtlusharud, kes turistidele kaupu ja teenuseid müüvad. Pilt on illustratiivne. Pexels

Eesti hotellide ja restoranide liit (EHRL) tellis rakendusuuringute keskuselt CentAR analüüsi selle kohta, mida toob majutusasutustele kaasa käibemaksu tõstmine. Selgus, et kui kasvatada käibemaks praeguselt üheksalt protsendilt 22-le, kaotab Eesti aastas 210-211 000 välisturisti. Mõistagi ei kaota ainult majutusasutused, vaid veel paljud ettevõtlusharud, kes turistidele kaupu ja teenuseid müüvad.

Riigi käibemaksutulu suureneks küll 13,9 miljoni euro võrra, kuid teiste maksutulude vähenemise tõttu oleks kogulaekumine aastas umbes 3,9 miljonit eurot väiksem. Analüüsis viidatakse, et käibemaksutõus tuleb eriti halval ajal, sest majutusasutused on olnud löögi all koroonapiirangute tõttu ning üldiselt kolm viimast aastat kahjumis. Nende lühiajalised laenukohustused kasvasid perioodil 2019-2021 u 33%, samal ajal kui kogu majanduses tervikuna vähenesid need 4,6% võrra. Ka praegune laiem majandustaust on halb.

Reisimine ja majutusteenuste kasutamine on kulutused, mille pealt saavad inimesed majanduslikult keerulisel ajal kokku hoida. Kõrge inflatsioon on inimeste ostujõudu juba vähendatud ja Euroopa Keskpanga pingutused intressitõusude abil inflatsiooni ohjeldada vähendavad seda esialgu veelgi. Intressimäärade kasv ja inflatsioon mõjutavad ka neid riike, kelle kodanike hulgas on Eesti populaarne turismisihtkoht. Analüüsile võib lisada, et niigi on üha enam soomlasi hakanud Tallinnas ööbimise asemel õhtul koju tagasi sõitma.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.