"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Statistikaamet: Aprillis majutusettevõtetes peatunute arv kasvas aastaga 6 protsenti (0)
08. juuni 2023
Statistikaamet: aprillis majutusettevõtetes peatunute arv kasvas aastaga 6 protsenti Siim Lõvi /ERR/Scanpix

Statistikaameti andmetel peatus 2023. aasta aprillis majutusettevõtetes 250 000 turisti, mis on 6 protsenti rohkem kui aasta varem samas kuus, sealjuures suurenes välis-, vähenes siseturistide arv.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Helga Laurmaa sõnul peatus Eesti majutusettevõtetes aprillis eelmisest aastast rohkem välisturiste. “Kriisieelset, 2019. aasta aprillikuu taset välisturistide arv veel ei saavutanud, jäädes sellest viiendiku võrra väiksemaks, kuid 2022. aasta aprilliga võrreldes oli välisturiste omakorda ligi viiendiku võrra rohkem,” täpsustas Laurmaa pressiteates.

Esmakordselt 2023. aastal vähenes aprillis siseturistide arv, eelmise aasta sama kuuga võrreldes oli langus 5 protsenti. Samas oli siseturiste 17 protsenti rohkem kui 2019. aasta aprillis.

Aprillis kasvas aastases võrdluses nii paljudest Euroopa riikidest kui ka väljastpoolt Euroopat pärit turistide arv. 58 000 turisti saabus Soomest ja 19 000 Lätist. Mõlemast riigist saabus turiste rohkem kui möödunud aasta aprillis. Rohkem turiste kui aasta varem saabus ka Saksamaalt, Leedust, Suurbritanniast, Rootsist, Ameerika Ühendriikidest, Poolast ja Aasia riikidest.

Välisturistidest 72 protsenti märkis oma reisi eesmärgiks puhkuse ja 21 protsenti töö. Välisturistidest 75 protsenti peatus Harjumaa majutusettevõtetes, järgnesid Pärnumaa 11 protsenidga, Tartumaa 6 protsendiga ja Saaremaa 2 protsendiga. Lääne-Viru, Ida-Viru, Lääne, Valga, Viljandi ja Võru maakondades peatus igaühes 1 protsenti välisturistidest. Välisturistid veetsid Eestis kokku 256 000 ööd.

Siseturistidest oli 68 protsenti puhkuse- ja 23 protsenti tööreisil. Kõige rohkem ehk 33 protsenti siseturistidest peatus Harjumaal, 13 protsenti Pärnumaal, 11 protsenti Tartumaal ja 10 protsenti Ida-Virumaal. Saaremaal peatus 7 protsenti, Lääne-Virumaal 6 protsenti ja Lääne- ja Valgamaal kummaski 5 protsenti siseturistidest. Siseturistid veetsid majutusettevõtetes kokku 207 000 ööd.

Aprillis pakkusid külastajatele teenust 936 majutuskohta. Turistide kasutuses oli 21 000 tuba ja 48 000 voodikohta, täidetud oli 43 protsenti tubadest. Ööpäev majutusettevõttes maksis keskmiselt 45 eurot inimese kohta, mis oli 2022. aasta aprillikuu hinnast 5 euro võrra kallim ning 8 euro võrra kallim kui 2019. aasta aprillis. Ööpäev majutusettevõttes kallines aastaga keskmiselt 11 protsenti.

Tartumaa majutusettevõttes maksis ööpäev keskmiselt 53 eurot, Lääne-Virumaal 51 eurot, Harjumaal 47 eurot, Ida-Virumaal 44 eurot ning Pärnu- ja Saaremaal 38 eurot inimese kohta. Ööpäeva keskmine maksumus kallines enamikes maakondades.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.