"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
suur galerii Kunstifestival “Ma ei saa aru” tõi huviliste ette mitmekülgseid kunsti-, heli- ja muusikateemalisi sündmusi (0)
09. juuni 2023
Mats Õun

Tallinnas Telliskivi Loomelinnakus toimus reedel ja laupäeval järjekorras juba kolmas kunstifestival “Ma ei saa aru”, mis pakkus nii suurtele kui väikestele külastajale mitmekülgseid kunsti-, heli- ja muusikateemalisi sündmusi.

Vaata galeriid (16)

Festivali fookuses oli sel aastal helikunst ning ka sel korral oli pea kogu programm külastajale tasuta.

Kui varasemalt on festivali fookusteemad olnud tänavakunst ja skulptuur, siis sel aastal olid pilgud suunatud pisut abstraktsemale kaasaegse kunsti vormile. ”Helikunst, mis asub kaasaegse kunsti kontekstis endiselt veel üsna äärealal, on ääretult põnev ja kohati ka poleemiline meedium. Festivali ajal arutleme, mis vahe on muusikal ja helikunstil ning milline on meie kuulamise kultuur. Pakume võimalust kogeda helikunsti nii installatsioonide ja performance’ite, töötubade kui helide skautimise kaudu. Kogu festivali programm on taaskord “Ma ei saa arule” omaselt mitmekülgne ja mänguline,” rääkis festivali eel peakorraldaja Bianka Soe.

Vaata galeriid (10)

Festivali raames toimus kolm sisukat arutelu helikunsti ning kaasaegse kunsti teemadel. Festivali avas vestlusring “Miks? Kes? Kus? Heli, muusika ja helikunst”, kus said sõna Liisa Hirsch, Roomet Jakapi ja Raul Keller. Vestlust modereeris Maarin Ektermann.

Vaata galeriid (16)

Urmas Vaino juhtimisel vestlesid Natalie Mets, Kaupo Kikkas ja Silver Sepp festivali teisel päeval kuulamise kunstist ja -kultuurist. Viimases vestluspaneelis “Helist väljas ehk kuulsad katsed kuulmisväljas” vaadeldi helisid läbi teaduse prisma. Mõttevahetuses osalesid Andrus Aaslaid ja Maarja Merivoo-Parro ning seda juhtis Andrus Laansalu.

Vaata galeriid (25)

Laupäeval leidsid Telliskivi Loomelinnaku õuealal aset mitmed ägedad performance’id – üles astusid Kiwa, Gregor Kulla projektansambel ja Hello Killu. Omalaadseid jalutuskäike ehk helide skautimisi viisid läbi luuletaja Sveta Grigorjevaga ja kunstnik Marko Mäetamm. Pärastlõunast helimöllu korraldas Silver Sepp. Terve päeva vältel leidsid aset mitmed töötoad ja tegevused lastele ja peredele koostöös Vivita ja Maru Karu stuudioga. Loomelinnaku õuealal toimus ka turg.

Vaata galeriid (19)

Reede ja laupäeva õhtutel leidis aset eriilmeline helide programm F-hoone Mustas saalis. Reedesel “Erinevate helide õhtul” astusid üles Theodor Sink ERSO-st, Roomet Jakapi, Tõnu Tubli Reworks, Kitty Florentine ja DJ Renzo van Steenbergen. Sügavalt helikunstist oli mõjutatud laupäevane ”Arusaamatu muusika õhtu”, mille programmi oli kokku pannud Üle Heli festivali kuraator Aivar Tõnso. “Arusaamatu muusika õhtul” astusid üles Jung An Tagen, Tehis, Tencu/eleOnora ja Algorütmid. Murmer esitles oma uut albumit “Tether”.

Vaata galeriid (19)

Festivali eel avati Telliskivi Loomelinnakus kaks mahukat helikunsti näitust. Loomelinnaku Rohelises saalis on väljas eesti helikunstnike näitus “Sõna saab heli”. Näitusel kohtuvad kunstnikud Erik Alalooga, Katrin Enni, Liisa Hirsch, Raul Keller, Mari-Liis Rebane, Sten Saarits ja Taavi Suisalu, et anda sõna helidele, mis on sündinud helide märkamise ja neile tähenduse andmise kogemusest. Näituse kuraator on Aivar Tõnso.

Vaata galeriid (25)

Teine helikunsti näitus on koha sisse seadnud seni külastajatele suletud olnud endise tootmishoone ehk B-hoone koridoris, kuhu saksa kunstnike duo Martin Recker ja Paul Hauptmeier on loonud 60-meetri pikkuse helikunsti installatsiooni “Aja rajad“. Mõlemad näitused jäävad külastajatele avatuks 30. juulini.

Vaata galeriid (22)

Samuti oli sellel aastal kunstifestivali ja elektron.art koostöös valminud kuus taskuhäälingu osa, mis keskenduvad festivali fookusteemale, avades helikunsti erinevate nurkade alt, viies kuulaja helisid skautima ning viimaks sukeldudes ka festivalimelusse. Taskuhäälingud on leitavad voogedastuse platvormidel.

Kunstifestivali “Ma ei saa aru” tahab tuua kaasaegset kunsti inimestele lähemale. Et seda eesmärki täita on sündmuse programm loodud võimalikult mitmekesine. Festivalile on oodatud nii kunstikaugemad uudishimulikud, pered ja noored kui kunstivälja professionaalid.

Festivali korraldab Telliskivi Loomelinnak. Kunstifestival toimub koostöös valdkonna kogenud tegijate ja Telliskivi Loomelinnaku asukatega. Kogu programm on leitav koduleheküljel www.maeisaaaru.ee.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.