"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Välisminister Tsahkna keelas patriarh Kirillile Eestisse sisenemise (3)
10. juuni 2023
Pealinn

Välisminister Margus Tsahkna kehtestas laupäeval uuesti Magnitski nimekirja, millega keelatakse Eestisse sisenemine 58 inimesele, sealhulgas Venemaa õigeusu kiriku juhile patriarh Kirillile ning üheksale inimõiguste eest võitleva Vladimir Kara-Murza tagakiusajale ja vangistajale. 

Tsahkna sõnul kehtestati neile inimestele sissesõidukeeld, sest nad on osalenud ränkades inimõiguste rikkumistes või aidanud inimõiguste rikkumisele kaasa. „Patriarh Kirill on Putini ideoloogia üks suuremaid kandjaid ja jagajaid,“ ütles välisminister „Oli viimane aeg lisada ta musta nimekirja. Ta on õigustanud ja õhutanud sõda Ukraina vastu.“

Tsahkna ütles, et inimesed, kes pooldavad Venemaa räigeid tegusid Ukrainas, ei ole Eestis teretulnud. „Kutsun üles kõiki riike kehtestama sissesõidukeeld Venemaa julmade kuritegude pooldajatele ja toimepanijatele.“

Euroopa Parlament võttis juba eelmise aasta aprillis vastu resolutsiooni, milles mõistis hukka patriarhi rolli Venemaa sõjas Ukraina vastu ning MTÜ Piirideta Inimõigused on pöördunud Rahvusvahelise Kriminaalkohtu prokuröri poole palvega võtta patriarh Kirill vastutusele sõja õigustamise, toetamise ja õhutamise eest.

Samuti kohaldati sissesõidukeeldu teiste seas üheksale Kara-Murza tagakiusajale ja vangistajale, kellele EL-i sanktsioonid veel ei kehti, ning Sergei Magnitski surmaga seotud inimesele. „Eesti on seisukohal, et Kara-Murza tagakiusajad ja vangistajad tuleb lisada üleilmsesse inimõiguste sanktsioonirežiimi,“ ütles Tsahkna. „Jätkame tööd selle nimel, et kõik poliitvangid Venemaal vabastataks tingimusteta ja viivitamatult ning repressioonide korraldajad võetaks vastutusele.“ 

Nimekiri vaadati üle, sest 2018. aastal Vabariigi Valitsuse korraldusega kehtestatud sissesõidukeeld kaotas kehtivuse, ent puuduvad andmed selle kohta, et mõni nimekirjas loetletud inimestest oleks vastutusele võetud. „Ühtlasi täiendasime nimekirja inimõigusi rängalt rikkuvate ja seda toetavate inimestega, kes ei ole Eestis teretulnud,“ märkis Tsahkna.

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Piret Kivi
29. juuni 2023 10:38
Väljaspool Venemaad on täiesti olemas vene kirik. Enamasti tuntud ROCOR-i nime all. Selle kiriku moodustasid pärast Oktoobrirevolutsiooni Venemaalt põgenenud vene õigeusklikud. Kas Eesti asub Venemaal? Ei. Miks on meil siis siin Venemaa (!) vene kirik??? Teen ettepaneku saata Venemaa vene kirik (Moskva patriarhaat) siit otsejoones minema ning kutsuda Eestisse ROCOR. Siis oleks meil Eestis vene aadlike ja intellektuaalide kirik. Samuti jääksid rahule need, kes peavad Konstantinoopolit liiga progressiivseks. ROCOR võiks Eestisse täitsa sobida.
.
11. juuni 2023 13:49
Kõikidele vene passiga kodanikele tuleb sissepääs keelata.
Arvamus
11. juuni 2023 09:34
Väikese inimese suured rõõmud!