"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
sel nädalal Keskaja päevad toovad Tallinna vanalinna õitsva hansaaja hõngu (1)
04. juuli 2023
Keskaja päevadel saab proovida sepistamist, punuda köit ja jälgida rüütliturniiri. Mats Õun

Neljapäeval, 6. juulil kell 10 algavad Tallinna vanalinnas XXIV Keskaja päevad ning Raekoja plats ja Niguliste kiriku ümbrus muutuvad neljaks päevaks õitsvaks hansalinnaks. Kell 17.30 stardib Viru väravate juurest rongkäik, mis liigub Raekoja platsile ja kus toimub ka avatseremoonia. 

Keskaja turg on avatud vanalinnas Raekoja platsil, Kullasepa, Kuninga ja Harju tänaval. Ent Keskaja päevade südameks on Meistrite Turg Raekoja platsil, kus kõigil neljal päeval pakuvad oma kaupa parimad meistrid meilt ja mujalt. Igaks päevaks on kokku pandud programm, mis pakub linnarahvale meeleolukaid kontserte, ülesastumisi ja keskaegset meelelahutust. Turg on avatud 6. juulil kell 10.00-19.00, 7. juulil kell 10.00-19.00, 8. juulil kell 10.00-21.00 ja 9. juulil kell 10.00-17.00.

Reedel, 7. juulil saavad huvilised end Hopneri majas kella 13-15.30ni pildistada keskaegse tegelasena. Hopneri maja kaupmehe eluruumis (Vanaturu kael 3) võtab teid vastu fotograaf Nathan Popa (USA), kelle armastus keskaja vastu on toonud elama Tallinna. Auväärsetele linna emandatele ja isandatele sobivate kehakatetega saab ehtida end kohapeal. Niguliste kiriku suures saalis esineb reede õhtul kell 18.00 Duo ObSolute koosseisus Jaanika Kuusik (sopran) ja Riivo Kallasmaa (oboe) ning laupäeval, 8. juulil ja pühapäeval, 9. juulil kell 16.00 on Niguliste kirikus orelipooltund, kus kõlab äsja restaureeritud kooriorel. Mängima tulevad organistid, kellele on südamelähedane vanamuusika.

Laupäeval, 8. juulil toimub Niguliste kiriku kõrval ajalooline rüütliturniir. Keskpäeval räägitakse rüütlite varustusest ja kell 13 toimuvad rüütlite võitlused, kus mõõtu võtavad meeskonnad Lätist, Soomest ja Eestist. Kella 15-21.00 on võistlusplatsil avatud erinevad meistriklassid, kus saab katsetada rõngassärgi valmistamist, panna end proovile „pehmes“ turniiris ja proovida teisigi huvitavaid asju ajaloolise mõõgavõitluse klubi Karu Eeslinn esindajate abil. Samuti toimuvad keskaja tantsu meistriklassid Reval Regnumi poolt ja mängitakse keskaja mänge.

Kaasaelamist pakub kultuuriprogramm ka pühapäeval, nii astuvad Raekoja platsil astuvad üles muusikud-tantsijad-rändnäitlejad ja Niguliste kirikus musitseerib kell 15.00 kandleduo Paulina Andrejeva ja Miia Polding.


Neljapäevast laupäevani on Raekoda avatud kella 11-16ni keldrist pööninguni. Sisse pääseb kuni kella 15.30ni ning kella 11-18ni on võimalik ronida Raekoja kellatorni, sisse pääseb kuni 17.30.

Keskaja päevade peakorraldaja on Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liit, kultuuriprogrammi korraldab Hopneri Maja.

Rohkem infot keskaja päevade kohta leiab SIIT  

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

meenutaja
4. juuli 2023 16:02
Katoliiklikust ajast pärit, ristisõdijate võitluslipu värvides EÜS-i lipust, tehti eestlasi ühendav rahvuslik sümbol. http://uuseestilipp.ee/