"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eestist Ukrainasse sõdima läinud Briti sõdur mõisteti vangi (0)
10. juuli 2023
Pilt on illustratiivne. Pexels

Suurbritannia sõjaväekohus mõistis aastase vangistuse Briti sõdurile, kes lahkus mullu märtsis ilma loata Tapal paikneva liitlasüksuse juurest ja sõitis Ukrainasse Vene agressori vastu sõdima, kirjutab Postimees.

21-aastane Alexander Garms-Rizzi saadeti Briti liitlasüksuse koosseisus Eestisse 2021. aasta novembris. Mullu märtsis lubati mees kahenädalasele puhkusele, kuid selle lõpus ei ilmunud ta Tapale oma üksuse juurde tagasi.

Üksus sai puhkuselt naasmata jätnud Garms-Rizziga ühendust ning mees tunnistas, et ta asub Ukrainas, et sõdida riigile kallale tunginud Vene agressoriga, kirjutab The Telegraph.

Briti võimud võtsid Garms-Rizzi kinni mullu septembris, kui ta saabus laevaga Lõuna-Inglismaal asuvasse Doveri sadamasse.

Kaitsjast loobunud ja ennast ise esindanud Garms-Rizzi tunnistas, et lahkus oma üksuse juurest tahtliult ettekavatsetult ning ta tunnistas ennast puhkuselt naasmata jätmises ning sõjaväe määrustiku rikkumises süüdi. “Ma ei saanud lihtsalt pealt vaadata, kuidas minu Ukraina sõpru tapeti,” põhjendas ta oma loata lahkumist ja Ukrainasse minekut.

Alexander Garms-Rizzi ema on venelane ja isa itaallane ning ta elas kuni 12. eluaastani Venemaal. Seejärel asus tema perekond elama Suurbritanniasse ning Garms-Rizzi sai Briti kodakondsuse. Mees selgitas uurijatele, et Venemaal elades oli tal palju ukrainlastest sõpru ja see on peamine põhjus, miks temas küpses otsus minna Ukrainale appi.

Mehe sõnul võitles ta Ukrainas vabatahtlikuna ning tegutses seal peamiselt tõlkimise ja meditsiiniabi osutamisega.

Sõjaväekohtus süüdistajana esinenud kolonel Grant Davies ütles eelmise nädala teisipäeval aset leidnud kohtuistungil, et seda on raske alahinnata, millist riski kujutas Briti relvajõudude mainele ilma loata Ukrainasse sõdima minek.

“Kui vaenlane oleks ta tabanud, kujutanuks see suurt julgeolekuriski nii temale endale, kui ka Suurbritannia valitsusele,” märkis Davies.

Sõjaväekohus mõistis eelmise nädala teisipäeval Alexander Garms-Rizzile oma üksuse juurest loata lahkumise ja käsu eiramise eest 12-kuulise vangistuse, samuti heideti ta Briti armee ridadest välja.

Kohtunik Darren Reed ütles otsust välja kuulutades, et Brit armee liikmetel ei ole luba Ukraina sõjas osaleda. “Käesk Ukrainasse mitte minna ei saa olla selgem,” ütles Reed.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.