"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
EMO-sse pöördus siilihammustusega patsient (0)
21. juuli 2023
Pilt on illustratiivne. Pexels

Rakvere haigla erakorralise meditsiini osakonda (EMO) on sel aastal pöördunud 50 loomalt hammustada või küünistada saanud inimest, neist üks langes siili rünnaku ohvriks, kirjutab Virumaa Teataja.

​Kannatanute seas on naisi pisut rohkem kui mehi ja vanemaealisi veidi enam kui teistesse vanusegruppidesse kuulujaid. Maohammustusega on Rakvere EMO-sse pöördutud tänavu ühel korral, ilmselt kõige ootamatuma rünnakuga sai hakkama aga siil. “See oli ikka reaalselt hammustus, mida tuli ravida, mitte okastega põhjustatud vigastus,” ütles Rakvere EMO üldarst Laura Schilf.

Juhtumid sagenevad suvekuudel – 1. juunist tänaseni on pöördumisi olnud 20.

“Suvel on pöördumisi alati rohkem ja võrreldes varasemaga on nende hulk stabiilselt sama,” lausus Schilf. “Enamasti on probleemid väikesed, nii drastilisi lugusid, nagu siin natuke aega tagasi juhtus, kus Rakvere mees sai koertelt kõvasti räsida, on harva,” rääkis ta. “Aga on olnud siiski. Isegi selline juhtum on olnud, kus inimesel tuli mitte ainult sõrm, vaid osa käest amputeerida. Seda tehti küll hiljem Tallinnas. Põhilised hammustajad on pere enda või siis naabri koerad.”

​Lisaks koerte ja mainitud siili hammustustele on Rakvere EMO-s ravitud kasside, hobuste ning rottide ja teiste väikeste näriliste hammustusi. “Kasside hammustused on muide tervisele ohtlikumad kui koerte omad,” kõneles Laura Schilf. “Kassi suus on bakterid, millega inimorganism pole kohanenud ja 80 protsendil haavadel on oht muutuda põletikuliseks.”

Infektsioonioht on suur ka siis, kui hammustanud on teine inimene. “Ja inimesehammustusi tuleb aasta ringi ette, neid pole sugugi vähe,” sõnas arst. ​Laura Schilf soovitas hammustada saamise korral pöörduda abi järel hiljemalt kuue tunni jooksul. “Siis saame veel tõhusalt ravida ja midagi vajadusel külge või kokku õmmelda,” ütles ta.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid