"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Noored pöörduvad nõustamisele peamiselt ärevuse ja depressiooni tõttu (0)
24. juuli 2023
Pilt on illustratiivne. Pexels

Peaasi.ee poole pöörduvad noored toovad kõige sagedamini välja muret ärevuse, depressiooni, keskendumisraskuste, unehäirete ja suhtlemisprobleemidega.

„Nõustamisele pöördumise põhjused on üldjoontes jäänud aja jooksul samaks, kuid hüppeliselt on kasvanud abivajavate noorte hulk. Hinnanguliselt vajaksid vaimse tervise tuge suisa pooled noortest. Kui kergema mure korral ei saada abi õigeaegselt, siis probleemid tõenäoliselt süvenevad ning abivajadus kasvab,“ rääkis Peaasi.ee psühholoog Andreas Holst.

Peaasi.ee on poole aasta jooksul viinud läbi ligi 1900 nõustamiskorda 700-le noorele, kellest ligi kolmandik said piisavalt tuge ega vajanud edasi suunamist.

„Alates aasta algusest pakume kiiremat abi noortele, kelle vaimse tervise sümptomid on kerged kuni mõõdukad ning kes nõustamise järel ei pruugi vajadagi eriarstiabi. See on oluline samm, et vähendada koormust niigi ülekoormatud tervishoiuteenustele,“ selgitas Andreas Holst.

Enam kui pooled noortest pidasid nõustamisteenuse juures kõige tähtsamaks võimalust vestelda ja saada emotsionaalset tuge ning 20% pidas kõige tähtsamaks eneseabi oskuste saamist.

„Igaüks saab oma vaimse tervise heaks päris palju ise ära teha, kuid selleks on tarvis teada, mida ja kuidas teha. Peahea nõustamisel pakume tuge üheksas teemavaldkonnas, mis katavad suure osa nendest probleemidest, millega noored silmitsi seisvad. Nõustamisele pöördunud noortel on kõige enam huvi enesekindla suhtlemise, une, teadveloleku, meeleolu ja ärevuse teemade vastu,” rääkis Andreas Holst.

Peahea nõustamine on suunatud 16–26 aastastele noortele, kes tunnevad, et neil on vaimse tervisega probleeme, näiteks alaväärsustunne ja madal enesehinnang, meeleolu alanemine ja kõikumine, ärevus, paanikahood, keskendumisraskused, motivatsioonipuudus.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Seotud artiklid