"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Belgia kodanik sai Eestis süüdistuse narko- ja relvaäris (0)
28. juuli 2023
Pilt on illustratiivne. Pexels

Prokuratuur saatis kohtusse kriminaalasja, milles süüdistatakse 35-aastast Belgia kodanikku ligi 100 kilo amfetamiini sisaldava aine ja tsiviilkäibes keelatud automaattulirelvade ebaseaduslikus käitlemises ning strateegilise kauba ebaseaduslikus veos, vahendas BNS.

Süüdistuse kohaselt leppis süüdistatav veebruaris kokku, et toimetab Brüsselist Tallinna suures koguses amfetamiini ja kaks automaattulirelva Colt M16A1, mis peideti treilersõidukile paigutatud kaubikusse.

Kuna süüdistataval ei olnud liiklusrikkumiste tõttu juhtimisõigust, kaasas ta autojuhiks mehe, kes ei olnud ebaseaduslikust kaubast teadlik.

14. veebruaril kell 19 alustasid mehed sõitu Eesti suunas ja läbisid Saksamaa, Poola, Leedu ning Läti. 16. veebruari hommikul sisenesid mehed läbi Ikla piiripunkti Eestisse, kus nad Tallinna-Pärnu-Ikla maanteel kella 10 paiku tollikontrolliks kinni peeti.

Kontrolli käigus leidsid maksu- ja tolliameti ametnikud kaks automaattulirelva, 178 laskekõlbulikku padrunit ja ligikaudu 100 kilo pulbrilist ainet. Narkoainele tehtud ekspertiisis ilmnes, et pulbrilises aines oli 19 572 grammi puhast amfetamiini. Kuna tegemist oli piiriülese tulirelvade salakaubaveoga, uuris juhtumit kaitsepolitsei. 

Lääne ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kaido Tuulemäe sõnul oli süüdistatava tegevus sihipärane ja ebaseaduslik kaup korralikult peidetud.

“Relvad ja amfetamiin olid peidetud nii, et nende avastamine juhusliku kontrolli käigus oleks võimalikult keeruline. Tulirelvad peideti kaubikus olnud diivani detaili õõnsusesse. Amfetamiin oli diivani pesukastis viies musta värvi spordikotis, millest igaühes oli 20 pulbriga kilepakki. Spordikotid olid omakorda kaetud tekiga, pesukasti ääred immutatud tugevalt lõhnava ainega ja kaubaruum kuni laeni täidetud erinevate kastide, vaipade, mööbli, tehnika ja muude esemetega,” ütles Tuulemäe.

Kuna teine sõidukit juhtinud mees ei olnud ebaseaduslikust kaubast teadlik, siis tema suhtes kriminaalmenetlus lõpetati.

Kohus võib suures koguses narkoaine ebaseadusliku käitlemise eest karistada 3-15-aastase, grupis strateegilise kauba ebaseadusliku veo eest 2-10-aastase ja tsiviilkäibes keelatud tulirelva käitlemise eest 1-5-aastase vangistusega.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.