"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
ARVAMUS Kes peab surema, et hakkaksime lõpuks ise mõtlema? (1)
31. juuli 2023
Elis Vaiksaar Betti Säre

14. juuli pärastlõunal raputas Eesti inimesi uudis Raplamaal toimunud auto ja rongi kokkupõrkest, mille tagajärjel sai surma kõigest 4-aastane laps. Kaks autos olnud meest pääsesid eluga. Väidetavalt „jäi süüdi“ Metsavahi ülesõidul liiklust piiranud haljastus. Aga kas haljastus osales kokkupõrkes ja otsustas autot mitte peatada?

Neid raputusi ei ole olnud vähe ning puhtalt sel aastal oleme mitmeid kordi saanud lugeda liiklusõnnetustest. Rong ja auto, auto ja buss, auto ning jalakäija. Neid näiteid võiks tuua väga palju, aga mis lõpuks raputaks inimesi niivõrd palju, et me ei saaks selliseid näiteid enam tulevikus tuua?

Reeglid pole vaid lugemiseks

Igapäevaselt leidub alati keegi, kes peab mõnda reeglit ebavajalikuks. Samuti tõde, et liiklus ei ole mänguväljak. Ei, ma ei süüdista antud loos kedagi, sest mündil on kaks poolt. Aga tuues päriselt toimunud näiteid, tekivad paratamatult küsimused – mis tema peas toimus ja miks ta ei järginud reegleid?

Olgu õnnetusse sattunud siis kihutav autojuht, punase tulega üle tee jooksev jalakäija või hajevil mõtetega tõuksijuht. Me ei ole liikluses üksinda. Piirkiirused, valgusfoorid, liiklusmärgid ning tõkkepuud on välja mõeldud selleks, et me oleksime kaitstud. Tuuakse erinevaid näiteid kokkupõrgete ennetamiseks, olgu selleks siis rongi ülekaal auto suhtes või inimeste tähelepanu hajumine liikluskeerises kõrvaklappe kasutades. Aga kes peaks siis neist õppust võtma kui mitte me ise?

„Ah tema ikka mõtleb“

Nagu ennist ütlesin siis mündil on kaks poolt. Liiga tihti usaldavad inimesed mõtlemise kellelegi teisele. Jalakäijad mõtlevad, et küll autojuht pidurdab ning tema ei pea muretsema. Autojuht mõtleb, et küll rong seisma jääb. Tõuksijuht mõtleb, et tema tee peab olema vaba, jalakäijad hüpaku või põõsasse ning autod sõitku tagurpidi. Aga kes peab saama surma, et hakkaksime lõpuks ise mõtlema? Olema ise ettevaatlikumad ning lõpetaksime koorma tõstmise nende õlgadele, kes päriselt mõtlevad?

Mine õue ja vaata ringi. Isegi kui sinust ei möödu sel hetkel mitte kedagi siis joonista oma silmade ette pilt täielikust kaosest, kus mitte keegi ei anna teed ja sekund hiljem seisab su ees suur hunnik õnnetust. Kas sa seda soovidki?

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

.
1. aug. 2023 03:44
Seal kulgeb autotee ja rongitee pikalt paralleelselt. Paljud sõidavad võidu, et saaks enne rongi. Liiguvad jutud, et ka selle õnnetuse puhul oli nii.

Seotud artiklid